Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Βόρειας Αμερικής (1)

Το παραπάνω κείμενο, γραμμένο πολλά χρόνια πριν, είναι ένα σύγχρονο μήνυμα των ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής προς το σημερινό άνθρωπο. Ας συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά της ζωής των ινδιάνων, τα οποία αντλούμε από το κείμενο αυτό. 

Το 1492 ο μεγάλος εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος, στην προσπάθειά του να φθάσει στις Ινδίες, ανακάλυψε την Αμερική. Επρόκειτο για μία μεγάλη ήπειρο, στην οποία μέχρι τότε κατοικούσαν οι διάφορες φυλές των ινδιάνων. Οι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής, οι Ινουίτ (Εσκιμώοι), οι Απάτσι, οι Μοϊκανοί, οι Σιου, οι Αζτέκοι και οι Μάγια μαζί με τους ινδιάνους της Νότιας Αμερικής υπολογίζεται ότι ανέρχονταν στα 30 ή 45 εκατομμύρια την εποχή που οι Ευρωπαίοι ήρθαν στον τόπο τους.
Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν στην Αμερική ήταν Αγγλοι, Ιρλανδοί, Γάλλοι και Ισπανοί. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στις παράκτιες περιοχές χωρίς να δείχνουν τάσεις εξόντωσης των ιθαγενών κατοίκων, δηλαδή των ινδιάνων, των γνωστών και ως ερυθρόδερμων. Στη συνέχεια όμως, όταν γνώρισαν την εύφορη γη και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, εκτόπισαν τους ντόπιους κατοίκους. Αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν τις 450.000, ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας και ο μέσος όρος ζωής τους δεν υπερβαίνει τα 45 χρόνια.
Οι σημερινοί κάτοικοι του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν μια πολυπολιτισμική κοινωνία(η κοινωνία που αποτελείται από ομάδες ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, την οποία διατηρούν και μεταβιβάζουν στους απογόνους τους). Με εξαίρεση τους ινδιάνους και τους Εσκιμώους, όλοι οι υπόλοιποι είναι μετανάστες ή απόγονοι παλαιών αποίκων, οι οποίοι έφεραν από τις πατρίδες τους τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους. 
Στη Βόρεια Αμερική συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις ανθρώπινες φυλές και από όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική στον Καναδά, η αγγλική στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ισπανική στο Μεξικό και στα περισσότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής
Το σύνταγμα του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών κατοχυρώνει την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εργαστεί και να πετύχει επαγγελματικά και κοινωνικά.
Ανάμεσα στους κατοίκους της Αμερικής ζουν και πολλοί Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι μεγαλουργούν στους επιστημονικούς, τους επαγγελματικούς και τους κοινωνικούς χώρους. Οι'Ελληνες ομογενείς διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ελληνική εκπαίδευση
δίνοντας στους απογόνους τους στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας.
Ας συζητήσουμε μαζί τις σχέσεις που πρέπει να αναπτύξουμε με τους Έλληνες ομογενείς, ώστε ο Ελληνισμός να αναδεικνύεται σε όλους τους τομείς των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων


Βρες εικόνες και πληροφορίες για τους πολιτισμούς αυτούς και παρουσίασέ τες στο ειδικό λεξικό του μαθήματος
Βρείτε στον πολιτικό χάρτη τις πόλεις της Βόρειας Αμερικής, στις οποίες γνωρίζετε ότι έχουν αναπτυχθεί και ελληνικές κοινότητες.

Η Βόρεια Αμερική αποτελείται από τα μεγάλα σε έκταση κράτη του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού, καθώς και από τα μικρότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής και τα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής Θάλασσας.
0 Καναδάς έχει τη μεγαλύτερη έκταση από όλα τα κράτη της Βόρειας Αμερικής, αλλά ο πληθυσμός του είναι σχετικά μικρός, γιατί είναι αραιοκατοικημένος. Αυτό οφείλεται στις κλιματικές, γεωμορφολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Το κατοικημένο τμήμα του είναι το 50% του συνολικού του εδάφους στην κοιλάδα του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
Ο Καναδάς παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη και θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Η πρωτεύουσα του Καναδά είναι η ΟττάΒα, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Κεμπέκ.
Βρείτε στο χάρτη τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά. Ποια γεωμορφολογικά στοιχεία πιστεύετε ότι τις βοήθησαν να αναπτυχθούν οικονομικά; Συζητήστε το ρόλο του υδρογραφικού δικτύου στην ανάπτυξη αυτών των πόλεων.
Το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α.) αποτελείται από πενήντα μεγάλες περιοχές, οι οποίες ονομάζονται πολιτείες. Κάθε πολιτεία έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για όλα τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων. Όλες οι πολιτείες μαζί διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία του κράτους.
Ας συζητήσουμε μαζί για τον τρόπο λειτουργίας ενός ομόσπονδου κράτους. Ποια θετικά και ποια αρνητικά στοιχεία στα καθημερινά προβλήματα παρουσιάζει αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης;

Πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ουάσινγκτον, όπου έχει την έδρα της η ομοσπονδιακή κυΒέρνηση. Πολλές μεγαλουπόλεις με εκατομμύρια κατοίκους, υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της χώρας.
■ Βρείτε στο χάρτη τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α. και ονομάστε τις.
Δύο από τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αλάσκα και η Χαβάη, βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Ας τις εντοπίσουμε στο χάρτη και ας συζητήσουμε για τα ιδιαίτερα γεωγραφικά στοιχεία τους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον.


Το κράτος του Μεξικού βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Είναι τμήμα μιας χερσονήσου, η οποία συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μία ορεινή και θερμή χώρα με μεγάλη ιστορία. Πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής οι ινδιάνοι του Μεξικού, οι Αζτέκοι και οι Μάγια, είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, στοιχεία του οποίου σώζονται σήμερα στο Μεξικό.
Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πόλη του Μεξικού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής λέγεται και Λατινική Αμερική, επειδή η γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους των περισσότερων κρατών είναι η ισπανική, που προέρχεται από τη λατινική.

Παρατηρήστε στο χάρτη τη γεωγραφική θέση του Μεξικού και εξηγήστε γιατί το κλίμα του  είναι θερμό. Ποια άλλα χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχει το κλίμα του Μεξικού;

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος και η Ελλάδα (1)


Στις αρχές του 20ού αιώνα οι χώρες της Ευρώπης που είχαν αναπτύξει μεγάλη βιομηχανία, ιδιαίτερα η Αγγλία και η Γερμανία, ήρθαν αντιμέτωπες. Αιτία ήταν, κυρίως, η προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν περισσότερες πρώτες ύλες για τα εργοστάσια τους και νέες αγορές για τα προϊόντα τους. Αντιμέτωπα ακόμα ήρθαν και άλλα κράτη της Ευρώπης, που είχαν μεταξύ τους εδαφικές διαφορές.
Βίντεο:Οι συμφωνίες ανάμεσα σε ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ και ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ οδήγησαν στη Συμμαχία της Εγκάρδιας Συνεννόησης (Entende Cordiale, Αντάντ)


Έτσι διαμορφώθηκαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα: Οι δυνάμεις της Αντάντ* (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και οι Κεντρικές αυτοκρατορίες (Γερμανία, Αυστρία), στις οποίες προσχώρησαν η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Βουλγαρία. Με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο βρέθηκαν και πολλές μικρότερες χώρες. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.
Βίντεο:ΣΕΡΑΓΕΒΟ, 28 Ιουνίου 1914. Εορτασμός εθνικής επετείου για τους Σέρβους και η δολοφονία του αρχιδούκα και διαδόχου της Αυστρο-ουγγρικής Αυτοκρατορίας ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΥ στο ΣΕΡΑΓΕΒΟ από Σέρβο εθνικιστή, που στάθηκε η αφορμή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.Η ΣΕΡΒΙΑ έτσι έπληξε την πρόθεση της ΑΥΣΤΡΟΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, που είχε υπό την κατοχή της τη ΒΟΣΝΙΑ και την ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, να ενσωματωθούν οι πληθυσμοί αυτοί στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Η αφορμή δεν άργησε να δοθεί. Ένας Σέρβος φοιτητής δολοφόνησε το διάδοχο της Αυστρίας, η οποία τότε κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Σερβίας (1914). Μέσα σε λίγες μέρες ο πόλεμος γενικεύτηκε στη διαιρεμένη Ευρώπη και επεκτάθηκε σε δύο κυρίως μεγάλα μέτωπα: το Ανατολικό (Γερμανοί εναντίον Ρώσων) και το Δυτικό (Γερμανοί εναντίον Γάλλων).


Βίντεο:Οι αντιδράσεις των λαών-Ειρηνιστές και φιλοπόλεμοι-Η κήρυξη του πολέμου-Αναχώρηση για τον πόλεμο-Τα μέτωπα-Καταστροφές και κύματα φυγής του άμαχου πληθυσμού
Η Ελλάδα την εποχή αυτή έζησε στιγμές αγωνίας και ταραχής. Ο Βενιζέλος πίστευε πως η θέση της Ελλάδας ήταν στο πλευρό της Αντάντ, γιατί έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα των υπόδουλων Ελλήνων. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ζούσαν σε εδάφη της Τουρκίας, η οποία είχε συμμαχήσει με τις Κεντρικές αυτοκρατορίες. Αντίθετος με την πολιτική τού πρωθυπουργού ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που πίστευε στη νίκη της Γερμανίας και επέμενε να μείνει η Ελλάδα ουδέτερη. Η διαφωνία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν στο εσωτερικό της χώρας φοβερές διαμάχες, που δίχασαν τον ελληνικό λαό. Τελικά η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ· ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα.

Βίντεο:Οι Γερμανοί στα Βαλκάνια-Ζυμώσεις
Βίντεο:Tο δίλημμα της ΕΛΛΑΔΑΣ-Διωγμοί των Ελλήνων στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ και στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ από τους Τούρκους-Γενοκτονία των ΑΡΜΕΝΙΩΝ-Τουρκία και Βουλγαρία με τη Γερμανία
Βίντεο:H πολιτική κρίση, που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά με ένταση τον Φεβρουάριο του 1915 με τη μορφή διαφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο, κλιμακωνόταν διαρκώς και είχε ως αποτέλεσμα, το καλοκαίρι του 1916, να διαμορφωθούν στην Ελλάδα δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας. Το φαινόμενο ονομάστηκε Εθνικός Διχασμός, αποτυπώθηκε γεωγραφικά στη διάσπαση σε «κράτος των Αθηνών» υπό τον Κωνσταντίνο και «κράτος της Θεσσαλονίκης» υπό τον Βενιζέλο και υπήρξε, ουσιαστικά, η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.-Άφιξη του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη-H Ελλάδα με την Αντάντ
Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, που είχε σκορπίσει αμέτρητες συμφορές, τελείωσε το Νοέμβρη του 1918 με νίκη των δυνάμεων της Αντάντ. Στο αποτέλεσμα αυτό είχε συμβάλει και ο ελληνικός στρατός με τη νίκη του εναντίον των Βουλγάρων στη μάχη του Σκρα (1918) και σε άλλα μέτωπα.

Βίντεο:Η όψη του πολέμου
Βίντεο:Η μάχη του Σκρα
Στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων του Α' Παγκόσμιου πολέμου εκδηλώθηκε και η Ρωσική επανάσταση (1917), που ανέτρεψε το καθεστώς του τσάρου και εγκαθίδρυσε το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος. Η ατομική ιδιοκτησία καταργήθηκε και όλη η γη, τα εργοστάσια, τα μεταλλεία κτλ. περιήλθαν στο κράτος.
Βίντεο:«Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΑΝΟΦ». ΡΩΣΙΑ 1917. Οι ΡΟΜΑΝΟΦ πέφτουν και μια νέα εποχή αρχίζει για τη ΡΩΣΙΑ
Βίντεο:Η χαρά της ειρήνης-"Πότε πια πόλεμος"-Αντιγερμανικό κλίμα-Η εύστοχη πολιτική του Βενιζέλου-Απολογισμός της καταστροφής(8.000.000 οι νεκροί)-Επίσημη συνάντηση των νικητών στις ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ(συνέδριο της ειρήνης για το μοίρασμα)
Βίντεο:Βερσαλλίες
Η Ευρώπη μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου του Παρισιού
Με τη λήξη του πολέμου, η Ελλάδα πήρε από τη Βουλγαρία τη Δ. Θράκη και με τη συνθήκη των Σεβρών πήρε από την Τουρκία την Ανατολική Θράκη, (εκτός από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης), καθώς και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και την περιοχή της Σμύρνης.
Βίντεο:Η χαρά της ειρήνης-"Πότε πια πόλεμος"-Αντιγερμανικό κλίμα-Η εύστοχη πολιτική του Βενιζέλου
Βίντεο:Ελευθέριος Βενιζέλος


Το επίθετο ο πολύς,η πολλή, το πολύ και το επίρρημα πολύ (Ποια ταινία να διαλέξουμε)






Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΠΟΛΥΓΩΝΑ (3) -ΤΑΙΡΙΑΖΩ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ


ΠΟΛΥΓΩΝΑ (2) -ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΟΛΥΓΩΝΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Kατασκευή παράλληλων και κάθετων ευθειών με το γνώμονα




Τσάρλι Τσάπλιν



Στο "Χαμίνι" ο Σαρλό βρίσκει ένα εγκαταλειμμένο μωρό. Συγκινημένος, αποφασίζει να το φροντίσει.. Δεν είναι πλούσιος, αλλά είναι καλόκαρδος. Παίρνει το παιδί και το μεγαλώνει με τρυφερότητα. O Σαρλό και ο μικρός δουλεύουν μαζί: Το αγοράκι σπάει τζάμια και ο Σαρλό, που δουλεύει ως τζαμάς, φτάνει την κατάλληλη στιγμή για να τα επισκευάσει! Οι δυο τους ζουν ευτυχισμένοι μέχρι τη μέρα που ένας γιατρός αποφασίζει να πάρει το παιδί από τον Σαρλό για να το κλείσει σε ορφανοτροφείο... Αλλά και η μητέρα του παιδιού, που έγινε διάσημη τραγουδίστρια, προσπαθεί να βρει το παιδί της...
Τσάρλι Τσάπλιν - Βικιπαίδεια
  • Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του μεγάλου δημιουργού.
  • Το ντεκόρ του δωματίου στο οποίο ζει ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι πιστή αναπαράσταση του δωματίου που ζούσε ο Σαρλό όταν ήταν παιδί.
  • Μια από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές είναι αυτή που έρχονται για να πάρουν το παιδί και να το κλείσουν σε ορφανοτροφείο. Αυτό το επεισόδιο είναι αυτοβιογραφικό.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΠΟΛΥΓΩΝΑ (1)