Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΛΟΥΣ...ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ!



Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ


υπερρεαλισμός : λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό κίνημα των αρχών του αιώνα, το οποίο χρησιμοποιώντας τα όνειρα, το στοιχείο του τυχαίου και έναν απόλυτο αυτοματισμό, είχε ως στόχο να εκφράσει την καθαρή σκέψη, απαλλαγμένη από όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει η λογική και οι ηθικές ή κοινωνικές προκαταλήψεις· σουρεαλισμός.
συμβολισμός  : λογοτεχνική κίνηση, που εκδηλώθηκε στη Γαλλία κατά τα τέλη του 19ου αι. ως αντίδραση στο ρομαντισμό και στο νατουραλισμό, και που χρησιμοποίησε παραστάσεις από τον κόσμο των αισθήσεων ως σύμβολα των ιδεών και των συναισθημάτων.
μοντερνισμός : τάση για καινοτομία και παρακολούθηση των νεωτεριστικών ρευμάτων.

ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ 2) - ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ
Οδηγός στις ένδοξες, αλλά και στις δύσκολες ημέρες του Βυζαντίου η καθηγήτρια ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ. Η εκπομπή ξεκινά απ’ την άνοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, επεκτείνεται στην επιρροή που άσκησε στο Δυτικό κόσμο, αναφέρεται στους βασιλείς και τους λογίους της εποχής και καταλήγει στην ιστορική μέρα της Άλωσης. 



msn


ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ,ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

Θρήνοι και μοιρολόγια που ακούγονται στην Ελλάδα και τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο με αφορμή την Άλωση της ΠΟΛΗΣ από τους Τούρκους, στις 29 Μαΐου του 1453
Ακούγεται το θρυλικό δημοτικό τραγούδι «ΤΗΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ» σε ποικίλες διασκευές ανάλογα με την περιοχή, καθώς και άλλα μοιρολόγια, ενώ γίνεται αναφορά στα γεγονότα εκείνης της ημέρας και στο θρύλο του ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ. Γίνεται αναφορά στην εξάπλωση των λαϊκών θρήνων σε όλες τις περιοχές του ελληνισμού και με τη διαπίστωση πως προέκτασή τους αποτελούν οι παραδοσιακοί θρύλοι για την Άλωση.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΚΥΛΙΝΔΡΟΣ (1) - ΔΕΙΓΜΑ

0 κύλινδρος είναι ένα γεωμετρικό στερεό με μια καμπύλη επιφάνεια και δύο παράλληλες
βάσεις σε σχήμα κυκλικού δίσκου.
Το ανάπτυγμα του κυλίνδρου-Δημιουργήστε(κλικ στο ανάπτυγμα)
Εμβαδόν επιφάνειας κυλίνδρου
Ας θεωρήσουμε το ανάπτυγμα ενός κυλίνδρου. Είναι φανερό ότι το εμβαδόν της παράπλευρης επιφάνειας του κυλίνδρου ισούται με το εμβαδόν του ορθογωνίου που σχηματίζεται, οπότε ισούται με το γινόμενο της περιμέτρου της βάσης επί το ύψος του κυλίνδρου.
Η περίμετρος της βάσης ισούται με το μήκος του κύκλου.
Δείτε(οπτικοποίηση:περίμετρος βάσης κυλίνδρου=μήκος κύκλου-εμβαδόν κυλίνδρου)
Εφαρμογές βιβλίου:

Αυτοέλεγχος

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ




Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ (3) -ΔΕΙΓΜΑ-ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ


ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (1) -ΔΕΙΓΜΑ

Ονόμασε τα μεγάλα κράτη της Ωκεανίας και την πρωτεύουσα κάθε κράτους.
Με κλικ σε κάθε χώρα ακούς την ονομασία της
Με κλικ σε κάθε χώρα ακούς την πρωτεύουσά της
( Nα θυμάσαι τις πρωτεύουσες από τις εξής χώρες:Αυστραλία,Παπούα-Νέα Γουινέα,Νέα Ζηλανδία)

Εκτός από τα μεγάλα κράτη της Ωκεανίας συναντάμε και τρεις μεγάλες ομάδες νησιών, την Πολυνησία, τη Μελανησία και τη Μικρονησία. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται μικρά νησιά, που αποτελούν εξαρτώμενα εδάφη των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η Αυστραλία ως κράτος δημιουργήθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια. 
**Απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς στις αρχές του 20ού αιώνα και είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου. 
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει συγκεντρωθεί στις νοτιοανατολικές ακτές της, όπου η μορφολογία του εδάφους και το κλίμα ευνοούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Εκεί παρουσιάζεται το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας με όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και του τεχνολογικού πολιτισμού.
 Πού βρίσκονται οι μεγαλύτερες πόλεις:
Ανάλογη οικονομική ευρωστία παρουσιάζει και η Νέα Ζηλανδία, η οποία πραγματοποιεί μεγάλες εξαγωγές κρέατος σχεδόν σε όλο τον κόσμο και έχει εξασφαλίσει αξιόλογο επίπεδο ζωής για τους κατοίκους της.
Ας συζητήσουμε για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο κλίμα της Νέας Ζηλανδίας και τον ανεπτυγμένο κτηνοτροφικό τομέα που παρουσιάζει η περιοχή.
*Η Νέα Ζηλανδία χαρακτηρίζεται από ωκεάνιο υγρό κλίμα χωρίς μεγάλες εποχικές μεταβολές στη θερμοκρασία.
Η Νέα Γουινέα, ενώ διαθέτει πλούσιο υπέδαφος (πετρέλαιο, χαλκό, νικέλιο, πολύτιμα μέταλλα κ.ά.), αδυνατεί να το αξιοποιήσει. Το κράτος τής Παπούα-Νέας Γουινέας έχει δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ αντίθετα πολλές περιοχές της Πολυνησίας, της Μελανησίας και της Μικρονησίας, που διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, βρίσκονται σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Το μικρό μέγεθος αυτών των νησιών και η έλλειψη πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι οι παράγοντες που εξηγούν την εξάρτηση αυτών των περιοχών από μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.
Οι κάτοικοι
Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας ήταν οι Αβορίγινες, που ζούσαν ως τροφοσυλλέκτες. 

Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν τα εδάφη της σαν τόπο εξορίας, αλλά αργότερα άρχισαν να τα κατοικούν ως μετανάστες και άλλοι Ευρωπαίοι. 

Η άφιξη των Ευρωπαίων προξένησε αφανισμό των ιθαγενών λαών της Αυστραλίας. Οι άποικοι καταπάτησαν τα εδάφη τους, εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους, ενώ παράλληλα εξεδίωξαν τους ιθαγενείς από τους χώρους διαμονής και λατρείας τους. Πολλοί ιθαγενείς σκοτώθηκαν, άλλοι κατέφυγαν στα δάση κι άλλοι παρέμειναν στις αποικίες, όπου «εκπολιτίζονταν» από τις ιεραποστολές.
Ο σημερινός πληθυσμός της Αυστραλίας αποτελείται κυρίως από ανθρώπους αγγλικής καταγωγής. Επίσης αγγλικής καταγωγής είναι και οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας. Οι Πολυνήσιοι, οι Μελανήσιοι και οι Μικρονήσιοι προέρχονται από επιμιξίες της κίτρινης και της μαύρης φυλής και έχουν τα δικά τους πολιτιστικά στοιχεία.
Έχετε ακούσει ότι στην Αυστραλία ζουν πάρα πολλοί
Έλληνες μετανάστες. Οι περισσότεροι κατοικούν κυρίως στο Σίδνεϋ και στη Μελβούρνη. Σκεφτείτε και συζητήστε για το ρόλο που διαδραματίζουν οι συμπατριώτες μας στην οικονομία της χώρας, στην οποία ζουν(κλικ στην εικόνα).

Ας συζητήσουμε τώρα μαζί για την επίδραση που δέχονται τα
πολιτιστικά στοιχεία (ήθη, έθιμα, μουσική, μαγειρική κ.ά.) από τη συμβίωση των λαών.

Στα νησιά της Ωκεανίας κατοικούν ιθαγενείς λαοί, οι οποίοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, το κυνήγι το ψάρεμα, την εξόρυξη ορυκτών και τον τουρισμό.
Πού οφείλεται η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη:
**Οι μεγάλοι αμπελώνες και η παραγωγή κρασιού στο Περθ, τα ορυχεία σιδήρου στο Χάμερσλεϊ και ο χρυσός στη Βικτόρια της Αυστραλίας, η κτηνοτροφική παραγωγή (κρέας, μαλλί,
 γαλακτοκομικά) στη Νέα Ζηλανδία, η εξαγωγή φωσφορικών λιπασμά των στο Ναουρού και στο Κιριμπάτι οδήγησαν κάποια από τα κράτη τη Ωκεανίας να αναπτύξουν ισχυρή οικονομία και να κατακλύσουν με τα προϊόντα τους τις παγκόσμιες αγορές.







Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ωκεανίας (1) - Δείγμα


Εντοπίστε στον παγκόσμιο χάρτη  την Ωκεανία και τα μεγαλύτερα νησιά της. Ο Άγγλος θαλασσοπόρος Κουκ έφθασε το 1770 στην Αυστραλία και την ανακήρυξε βρετανική αποικία. Χαράξτε στο χάρτη τη διαδρομή του και συζητήστε τις δυσκολίες που νομίζετε πως συνάντησε.

Οι διαδρομές των ταξιδιών του Τζέιμς Κουκ . Το πρώτο ταξίδι είναι με κόκκινο χρώμα, το δεύτερο ταξίδι με πράσινο και το τρίτο ταξίδι με γαλάζιο. Η διαδρομή του πληρώματος του Κουκ μετά το θάνατό του, εμφανίζεται με διακεκομμένη μπλε γραμμή.

Κάπτεν Τζέιμς Κουκ
Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη γεωγραφία:


Η Ωκεανία θεωρείται η πέμπτη ήπειρος του πλανήτη μας. Εκτείνεται σχεδόν σε όλο τον Ειρηνικό Ωκεανό και περιλαμβάνει έξι νησιωτικές ενότητες. Αυτές είναι οι εξής:
1. Ενότητα Αυστραλίας — Τασμανίας 
2. Ενότητα της Νέας Γουινέας 
3. Ενότητα της Νέας Ζηλανδίας 

4. Ενότητα των νήσων της Πολυνησίας

5. Ενότητα των νήσων της Μικρονησίας

6. Ενότητα των νήσων της Μελανησίας
Το μεγαλύτερο νησί της Ωκεανίας και ολόκληρου του πλανήτη είναι η Αυστραλία. Η Αυστραλία λόγω του μεγέθους της θεωρείται έδαφος ηπειρωτικό. Αποτελείται από πεδινές εκτάσεις, που διακόπτονται από χαμηλού ύψους υβώματα. Στην Ανατολική Αυστραλία εκτείνεται η Μεγάλη Διαχωριστική Οροσειρά (Αυστραλιανές Άλπεις), της οποίας η υψηλότερη κορυφή είναι μόλις 2.230 μέτρα. Στο κέντρο της αυστραλιανής γης και ανάμεσα στα μικρά όρη απλώνονται ερημικές εκτάσεις, όπως είναι η Μεγάλη Αμμώδης Έρημος, η έρημος Βικτόρια και άλλες μικρότερες, που καλύπτουν σχεδόν το 1 /3 της έκτασής της.
Ας εξετάσουμε μαζί το υδρογραφικό δίκτυο της Αυστραλίας. Το ποτάμιο σύστημα της αποτελείται κυρίως από τους ποταμούς Μάρεϊ και Ντάρλινγκ. Ας μελετήσουμε το ρόλο του ανάγλυφου της Αυστραλίας στη δημιουργία αυτού του ποτάμιου συστήματος.


Σε όλα σχεδόν τα νησιά της Ωκεανίας παρουσιάζονται έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες οφείλονται στους μουσώνες που πνέουν στην περιοχή. Αντίθετα στην Αυστραλία η συνολική βροχόπτωση είναι τόσο χαμηλή, ώστε θεωρείται η πιο ξηρή ήπειρος του πλανήτη μας.
Ας συζητήσουμε μαζί το θετικό και τον αρνητικό ρόλο των μουσώνων στη ζωή των κατοίκων της Ωκεανίας.
(ονομασία περιοδικών τροπικών ανέμων που φυσούν το χειμώνα από τη στεριά προς τη θάλασσα και το καλοκαίρι από τη θάλασσα προς τη στεριά)

Το κλίμα της Ωκεανίας παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή και αυτό οφείλεται στο ανάγλυφο και στο γεωγραφικό πλάτος της.
 Οι βόρειες περιοχές που βρίσκονται στον Ισημερινό είναι θερμές, ενώ οι υπόλοιπες ακτές της Αυστραλίας έχουν κλίμα εύκρατο. Στο εσωτερικό της Αυστραλίας το κλίμα είναι ηπειρωτικό με σπάνιες βροχές. Αντίθετα, η Νέα Ζηλανδία χαρακτηρίζεται από ωκεάνιο υγρό κλίμα χωρίς μεγάλες εποχικές μεταβολές στη θερμοκρασία.

Όπως έχουμε μάθει, ανάλογα με τα είδη των φυτών μιας περιοχής αναπτύσσονται και τα είδη των ζώων που ζουν σε αυτήν. Ας συζητήσουμε για την ποικιλία της πανίδας που θα συναντήσουμε στις περιοχές της Ωκεανίας.

ΚΥΒΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΠΑΡΑΛΗΛΛΕΠΙΠΕΔΟ - ΔΕΙΓΜΑ




Ο κύβος είναι ένα γεωμετρικό στερεό σώμα με επίπεδες επιφάνειες που έχουν σχήμα τετραγώνου και λέγονται έδρες.
Αποτελείται από 6 ίσες έδρες που έχουν σχήμα τετραγώνου, 12 ακμές και 8 κορυφές

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ(CUBE=KYBΟΣ)
Ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο είναι το γεωμετρικό στερεό που αποτελείται από 6 έδρες, με σχήμα ορθογωνίου, 12 ακμές και 8 κορυφές.
Τρεις διαστάσεις

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ(RECTANGULAR PRISM)
Κατέβασε και φτιάξε:

Παιχνίδι(Εντόπισε τα αναπτύγματα που σχηματίζουν κύβο):
ΕΦΑΡΜΟΓΗ 1
ΚΥΒΟΣ
Eπαράπλευρης=4 * α 2
Εολικής= 6 * α 2

ΕΦΑΡΜΟΓΗ 2:

Διαδραστικό(εμβαδόν ολικής επιφάνειας)

Επίσης:

Το   εμβαδόν  της   παράπλευρης   επιφάνειας ενός ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου  ισούται με το γινόμενο της περιμέτρου της βάσης του επί το ύψος του ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.
 Δηλαδή:
 Επ = (περίμετρος βάσης) * (ύψος)
Εφαρμόζω:
Eπ= (0,6+1,3+0,6+1,3) * 0,3
=3,8 * 0,3
=1,14 τ.μ.

Φυσικά, για να βρούμε το ολικό εμβαδόν, πρέπει να προσθέσουμε και τα εμβαδά των δύο βάσεων.
Ε2β=2*(1,3*0,6)
=2*0,78
=1,56 τ.μ.

Το ολικό εμβαδόν ενός ορθογωνίου παραλλελεπιπέδου (Εολ) είναι το άθροισμα του εμβαδού της παράπλευρης επιφάνειας Επ και των εμβαδών Εβ των δύο βάσεων. 
Δηλαδή:  
 Εολ = Επ + 2Εβ

Εολ=1,14 +1,56=2,7 τ.μ.



 ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ