Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ελλάδα είναι μια χερσόνησος που βρέχεται από το Αιγαίο ,το Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος, που είναι τμήματα της Μεσογείου θάλασσας.

Το Αιγαίο πέλαγος,που είναι μια κλειστή θάλασσα και αρκετά ρηχή,  βρίσκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ενώνει τη Μεσόγειο με τον Εύξεινο Πόντο.
Το Ιόνιο πέλαγος, , ένα βαθύ και ανοιχτό προς το νότιο μέρος του πέλαγος ,βρίσκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Το Λιβυκό πέλαγος απλώνεται ανάμεσα στην Κρήτη και την Αφρική.
Μικρότερα πελάγη που αποτελούν τμήματα του Αιγαίου πελάγους είναι το Κρητικό,το Μυρτώο,το Ικάριο,το Καρπάθιο,και το Θρακικό.
Στα νότια του Ιονίου πελάγους και δυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο βρίσκεται το μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου,το Φρέαρ των Οινουσών(βάθος 5.090 μ.).
πέλαγος :τμήμα θαλάσσιας έκτασης μικρότερο από τη θάλασσα και τον ωκεανό.

Μέγιστα βάθη θαλασσών της Ελλάδας: 

α) Φρέαρ Οινουσσών: Μέγιστο βάθος 4.850μ. σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου. Το βάθος αυτό είναι το μέγιστο στη Μεσόγειο. 

β) Τάφρος Καρπάθου: Μέγιστα βάθη 3.294 και 2.467μ. νοτιοδυτικά της βορειότερης άκρης της νήσου Καρπάθου. 

γ) Φρέαρ Θερμαϊκού: Μέγιστο βάθος 1.550μ. μεταξύ Χαλκιδικής και Βόρειων Σποράδων. 

δ) Φρέαρ Ρόδου: Βρίσκεται ανατολικά της Ρόδου. Μέγιστο βάθος 4.710μ. σε απόσταση 14 μιλίων ανατολικά του φάρου της βραχονησίδας Παξιμάδα. 

  • Με το google earth εντοπίζουμε το βαθύτερο σημεία.
  • Βρες και δείξε στο χάρτη τους κόλπους του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.
  • Εντοπίστε τα πελάγη: α) Μυρτώο πέλαγος, μεταξύ Σουνίου και Κυθήρων. β) Θρακικό πέλαγος, μεταξύ ΘάσουΣαμοθράκης και θρακικών ακτών . γ) Ικάριο πέλαγος, μεταξύ Χίου και Κω. δ) Κρητικό πέλαγος, βόρεια της Κρήτης. ε) Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Καρπάθου και μικρασιατικών ακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: