Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

OI ΠΟΛΟΙ,Ο ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ,ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

GOOGLE EARTH(επιλέγω πλέγμα στην προβολή)


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ(κλικ για μεγέθυνση)











Ο Πρώτος Μεσημβρινός(Γκρίνουιτς)









*Η περιστροφική κίνηση της Γης μοιάζει με την κίνηση που κάνει μια σβούρα. Περιστρέφεται δηλ. γύρω από ένα φανταστικό άξονα, που διέρχεται από το κέντρο της.

Ο νοητός άξονας λέγεται άξονας της Γης.


*Από τον Ισημερινό ως το Βόρειο πόλο μπορούμε να σχεδιάσουμε 90 κύκλους, που όσο πλησιάζουν τον πόλο μειώνονται ως προς το μήκος. Οι κύκλοι αυτοί, επειδή είναι παράλληλοι προς τον Ισημερινό, λέγονται παράλληλοι κύκλοι και είναι αριθμημένοι από το 0 ως το 90. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για το Νότιο πόλο.


*μεσημβρινός : κάθε νοητή καμπύλη γραμμή που συνδέει τους δύο πόλους της Γης και είναι κάθετη στο επίπεδο του ισημερινού.

Υπάρχουν συνολικά 180 μεσημβρινοί δυτικά του Γκρίνουιτς και 180 μεσημβρινοί ανατολικά του Γκρίνουιτς και είναι ίσοι μεταξύ τους.


*Το κλίμα στον Ισημερινό είναι υγρό σε όλη τη διάρκεια του έτους με ομοιόμορφες κατανομές βροχόπτωσης. Ο ήλιος είναι σχεδόν ακριβώς από πάνω όποτε κάνει ζέστη εξίσου όλο το χρόνο.

Το τροπικό κλίμα επικρατεί συνήθως βόρεια και νότια πάνω και κοντά στον Ισημερινό. Ακόμα πιο βόρεια και νότια από τον Ισημερινό, επικρατεί μια πολύ υγρή και ξηρή εποχή με υγρά καλοκαίρια και ξηρούς χειμώνες, ενώ η θερμοκρασία παραμένει υψηλή σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι συνθήκες εδώ είναι τέλειες για την ανάπτυξη πλούσιων τροπικών δασών. Τα σημαντικότερα τροπικά δάση του κόσμου ευδοκιμούν σε γεωγραφικό πλάτος σε μια ζώνη 10 μοιρών από τον Ισημερινό.
Στα πιο γνωστά συγκαταλέγονται τα τροπικά δάση του Αμαζονίου στη Βραζιλία, η λεκάνη του ποταμού Κονγκό στην Κεντρική Αφρική και οι ζούγκλες σε Μαλαισία, Ινδονησία, Μπούρμα και Βιετνάμ.



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
  1. Πώς ονομάζονται τα δυο άκρα της Γης;
  2. Πώς ονομάζουμε τις κυκλικές φανταστικές γραμμές που συνδέουν τους πόλους;
  3. Tι είναι οι μεσημβρινοί και με βάση ποιο μεσημβρινό ορίζουμε το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο;
  4. Τι είναι οι παράλληλοι κύκλοι;Ποιος είναι ο μεγαλύτερος και με βάση ποιον παράλληλο ορίζουμε το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο;
  5. Πόσοι είναι οι μεσημβρινοί και πόσοι οι παράλληλοι;
  6. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράλληλοι;