Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ"-ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Από το μάθημα:

ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ,ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Μερικές κοινότητες, εξαιτίας της θέσης τους, της παραγωγής που είχαν ή για άλλους λόγους, κατάφερναν να πετύχουν από το σουλτάνο το λεγόμενο «κοινοτικό προνόμιο». Στην περίπτωση αυτή πλήρωναν λιγότερους φόρους και γλίτωναν από
ποικίλες καταπιέσεις. Το προνόμιο αυτό βοήθησε κάποιες περιοχές (Μέτσοβο-ΚΛΙΚ, Ζαγόρι-ΚΛΙΚ, Κυκλάδες-ΚΛΙΚ, Χίος-ΚΛΙΚκ.ά.) να γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη.





"γυρίσματα"


O Σουλτάνος Μουράτ Β΄ το 1430 και ο Σουλτάνος Μεχμέτ Δ΄ το 1659, παραχωρούν διαδοχικά στο Μέτσοβο και στα γειτονικά χωριά προνόμια, με τα οποία τους παρέχονται οικονομικές ευκολίες, πολιτικές ελευθερίες καθώς και διοικητική και εκκλησιαστική αυτονομία. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση της συνεργασίας των κατοίκων στον έλεγχο της ορεινής διάβασης του Ζυγού ή της Κατάρας, μέσω της οποίας επικοινωνεί η Ήπειρος με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία.







"γυρίσματα"

Η ιστορία του Ζαγορίου αρχίζει κυρίως μετά το 1430, έτος κατάκτησης των Ιωαννίνων από τους Τούρκους. Οι Τούρκοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν επικυριαρχία στις ορεινές περιοχές, εφάρμοσαν μια πολιτική παραχώρησης προνομίων σε κοινότητες ή ομάδες κοινοτήτων, που συνθηκολόγησαν μαζί τους.
Έτσι μέχρι το 17° αι. ολόκληρη η περιφέρεια αποτελούσε αυτοδιοικούμενη ομοσπονδία με το όνομα Κοινόν ή Βιλαέτι του Ζαγορίου.
Τα προνόμια, τα οποία παραχωρήθηκαν στην αυτόνομη ομοσπονδία του Ζαγορίου και τα οποία οφείλονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους στην επιρροή πλούσιων Ζαγορισίων στην Σουλτανική αυλή, διατηρήθηκαν μέχρι το 1868, οπότε και καταργήθηκαν.








Η νότια Χίος καλύπτεται από Μαστιχόδεντρα ή Σκίνους για τους ντόπιους. Φυτό που για άγνωστο λόγο, χαρίζει το μαγικό καρπό του, σε τούτο και μόνο, ευλογημένο κομμάτι της γης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Μαστίχα λόγω της μοναδικότητας της αλλά και των «μαγικών» ιδιοτήτων της, που έκανε τη Χίο ξακουστή από την αρχαιότητα, διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική του ιστορία του τόπου.
Καραβοκύρηδες, καπεταναίοι και ναυτικοί κατάγονται και κατοικούν κυρίως στο βόρειο ανατολικό τμήμα του νησιού.
Η ναυτιλία ήταν και εξακολουθεί να είναι για το νησί ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας.


Σημείωση:Xρησιμοποιούμε και τo Google earth για να εντοπίζουμε τις περιοχές