Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ-ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ




Γεωργάκης Ολύμπιος

Ο Γεωργάκης Ολύμπιος γεννήθηκε στο Λιβάδι του Ολύμπου το 1772 όπου και διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα. 

Διατέλεσε αρματολός του Ολύμπου, κατόπιν όμως εξαιτίας των οθωμανικών πιέσεων εκπατρίστηκε* αρχικά στη Σερβία και κατόπιν στη Βλαχία.
 Την περίοδο 1802-1806 συνεργάζεται με τον ηγεμόνα Κωνσταντίνο Υψηλάντη. 
Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806-1812), διακρίθηκε στις μάχες του Στούβικ και της Όστροβα, γεγονός που του απέφερε το βαθμό του συνταγματάρχη του Ρωσικού στρατού. 
Ο Ολύμπιος μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1817 από το Γεώργιο Λεβέντη. Το 1818 ο ίδιος μυεί με τη σειρά του τον αρχηγό των Σέρβων Καραγεώργη και το Βλάχο Τούντορ Βλαντιμιρέσκου. 
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εκτιμώντας τις ικανότητες του Ολύμπιου, στο "Σχέδιον Γενικόν" για την οργάνωση του αγώνα που εκπονεί το Μάιο του 1820, τον ορίζει επικεφαλής της εξέγερσης στο Βουκουρέστι μαζί με το Σάββα Φωκιανό. 
Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Ολύμπιος στον αγώνα των Παραδουνάβιων ηγεμονιών ήταν ιδιαίτερα σημαντικός. 
Όταν ο Βλαντιμιρέσκου(ηγέτης των Ρουμάνων) αρνήθηκε να συνεχίσει τον κοινό αγώνα, ο Γ. Ολύμπιος προσπάθησε να τον μεταπείσει και να αποφύγει την κρίση αυτή, χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν αυτού, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έχοντας πληροφορίες για κινήσεις του Βλαντιμιρέσκου εναντίον του, διέταξε το Γ. Ολύμπιο να τον συλλάβει. Ύστερα από δίκη που διεξήχθη στο Τιργοβίστι, στις 23 Μαΐου 1821 ο Βλαντιμιρέσκου καταδικάζεται και εκτελείται και το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του συνενώνεται με εκείνο του Ολύμπιου και συνεχίζει τον αγώνα. Μετά τη διαφυγή του Αλ. Υψηλάντη στην Αυστρία., ο Ολύμπιος μαζί με τον Ιωάννη Φαρμάκη συνεχίζουν τον αγώνα και με πεντακόσιους άνδρες τους οχυρώνονται στη μονή του Σέκου στο Νέαμτς των Καρπαθίων. Όταν στα τέλη Αυγούστου φθάνει ισχυρή δύναμη των Οθωμανών και πολιορκεί το μοναστήρι, η μάχη που διεξάγεται για μέρες είναι άνιση. Τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, όταν ο Γ. Ολύμπιος απομονώνεται στο κωδωνοστάσιο μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αιχμάλωτος, προτιμά να πυροδοτήσει ένα βαρέλι με εκρηκτικά παρασύροντας στο θάνατο και τους εχθρούς του.


*εκπατρίζομαι : φεύγω μακριά από την πατρίδα μου, εκούσια ή αναγκαστικά· (πρβ.αποδημώ, μεταναστεύω, ξενιτεύομαι, μισεύω). ANT επαναπατρίζομαι: Προτίμησε να εκπατριστεί παρά να συνεργαστεί με το ανελεύθερο καθεστώς.