Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΗ






Η εικόνα 18.1 δείχνει την κατανομή του ανθρώπινου πληθυσμού στην επιφάνεια της Γης. Ας συζητήσουμε τους γεωγραφικούς, οικονομικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν την κατανομή αυτή.



Σήμερα οι κάτοικοι της Γης ξεπερνούν τα 6.500.000.000 και είναι άνισα κατανεμημένοι στην επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα άλλες περιοχές του πλανήτη μας να είναι πυκνοκατοικημένες και άλλες να είναι αραιοκατοικημένες. Δεν είναι πάντα εύκολο να ερμηνεύσουμε γιατί μια περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη και μια άλλη όχι, επειδή τα κριτήρια με τα οποία οι άνθρωποι αποφασίζουν πού θα εγκατασταθούν είναι πολλά και συχνά άγνωστα. Γενικά πάντως, οι παράγοντες που επηρεάζουν την εγκατάσταση των ανθρώπων σε μια περιοχή μπορούν να χωριστούν σε φυσικούς, ιστορικούς και οικονομικούς.
Παρατηρούμε και καταγράφουμε τους παράγοντες:













Ο πληθυσμός δεν κατανέμεται εξίσου σε όλη την επιφάνεια της Γης. Ορισμένες περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, άλλες αραιοκατοικημένες και άλλες σχεδόν ακατοίκητες. Αυτό συμβαίνει, επειδή όλες οι περιοχές της Γης δεν είναι κατάλληλες για να ζουν σε αυτές οι άνθρωποι.
Για να δηλώσουμε την κατανομή του πληθυσμού της Γης, χρησιμοποιούμε τον όρο πυκνότητα πληθυσμούH πυκνότητα του πληθυσμού μιας περιοχής ή μιας χώρας δηλώνει τον αριθμό των κατοίκων που αναλογούν σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Για να υπολογίσουμε την πυκνότητα του πληθυσμού, διαιρούμε τον αριθμό που δηλώνει τον πληθυσμό της περιοχής με αυτόν που δηλώνει την έκτασή της.



Γνωρίζοντας ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.964.020 κάτοικοι (απογραφή του 2001) και η έκτασή της 131.957 τετρ. χμ., υπολόγισε την πυκνότητα του πληθυσμού της χώρας μας. Για να εργαστείς ευκολότερα στρογγυλοποίησε τον αριθμό του πληθυσμού στα 11 εκατομμύρια και την έκταση της χώρας μας στις 132.000 τετρ. χμ.
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μας έχει ζωή περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Σήμερα υπολογίζεται ότι στη Γη ζουν περίπου 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση του πληθυσμού. Δημιουργούνται νέες ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερα μέρη του γήινου περιβάλλοντος και να αυξηθεί η παραγωγή στις ήδη καλλιεργούμενες περιοχές.
Ποια είναι η γνώμη σου;
Ο Ζακ Κουστώ, ο περίφημος ερευνητής που άνοιξε τα μυστικά των θησαυρών του υποθαλάσσιου κόσμου είχε πει: «Η αύξηση του πληθυσμού είναι η πρωταρχική αιτία της περιβαλλοντικής καταστροφής».











Πώς κατανέμεται ο πληθυσμός της Γης σ΄ ένα χωριό 100 κατοίκων
















Παρατηρήστε:

tuberculosis:φυματίωση
malaria=ελονοσία
cancer=καρκίνος
poor nutrition=κακή διατροφή
HIV/AIDS= Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας



Πρόβλημα υπερπληθυσμού στην Αφρική



Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν στην ταλαιπωρημένη ήπειρο της Αφρικής, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Εκτελεστικός διευθυντής του UNPF, Thoraya Obeid, δήλωσε ότι
βάσει των ετήσιων στοιχείων ο πληθυσμός της Αφρικής έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 27 χρόνια.

"Ο πληθυσμός των χωρών της Αφρικής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με τις Νιγη
ρία και Ουγκάντα να κατέχουν τα πρωτεία, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα προβλήματα που ήδη καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNPF
ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 6,8 δισεκατομμύρια περίπου. Όσο για το μέλλον, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Αφρικής θα φτάσει το 1,9 δισεκατομμύρια έως το 2050.












Παρατήρησε τους χάρτες(δες και το γεωμορφολογικό χάρτη,κλικ)
Κατανόηση του συνδυασμού  παραγόντων που επιδρούν στην κατανομή του πληθυσμού



Ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις 
περιοχές της Γης. Η βελτίωση των συνθηκών ζωής, η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης, η εκπαίδευση και γενικότερα ο τρόπος ζωής των ανθρώπων είναι παράγοντες που επιδρούν στο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού.
Ας εντοπίσουμε και άλλους παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη του πληθυσμού στη Γη.
Παρατήρηση των δύο παρακάτω εικόνων:


Η Ωκεανία κατοικείται από μετανάστες


Συζήτηση:Τι έφεραν οι εξερευνήσεις;Στην Ευρώπη είχαμε μετανάστευση;Σήμερα;










Γεωγραφικό Γλωσσάριο
Κατανομή πληθυσμού: φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται στην επιφάνεια της Γης
Πυκνότητα πληθυσμούείναι ο αριθμός που φανερώνει πόσοι κάτοικοι αναλογούν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο μιας περιοχής


Μετρητής του παγκόσμιου πληθυσμού:ΚΛΙΚ

ΑΡΙΘΜΟΙ:


ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ πληθυσμός: 6,5 δισ. Οι άνθρωποι είναι άνισα κατανεμημένοι στον πλανήτη. Αχανείς εκτάσεις δεν κατοικούνται, ενώ τα 2/3 του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένα στη Νοτιοανατολική Ασία. Η Κίνα και η Ινδία συγκεντρώνουν πάνω από το 1/3 της ανθρωπότητας. 


● ΤΟ 2005, 1,5 δισ. γυναίκες βρίσκονταν σε αναπαραγωγική ηλικία και γεννιούνταν 4 παιδιά κάθε δευτερόλεπτο. Δηλαδή 350.000 παιδιά την ημέρα. 


5.000 ΠΑΙΔΙΑ πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. 
● ΤΟ 2000, το 7% του πληθυσμού της Γης ήταν πάνω από 65 ετών. Το 2050 το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει ξεπεράσει αυτήν την ηλικία θα αγγίζει το 16%.


3% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ πληθυσμού (200 εκατ.) είναι μετανάστες.