Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 2(Για τους γονείς)




Tο τέλος του κόσμου (μας)
Tου Δημητρη Ρηγοπουλου
Ας αναλογιστούμε το 24ωρο ενός εφήβου. Κατεβάζει από το Ιντερνετ τραγούδια που ακούει στο i-pod και ταινίες που βλέπει στον υπολογιστή του. Αγοράζει τα βιβλία του από το Αmazon, πουλάει παλιά περιοδικά στο e-bay. Ρίχνει μια ματιά στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, φτιάχνει μουσική και βίντεο και τα ανεβάζει στο MySpace, μιλάει με τους φίλους του στο MSN, ανταλλάσσει απόψεις στα ηλεκτρονικά φόρουμ.
Και ας το αντιπαραβάλουμε με το 24ωρο του πατέρα ή της μητέρας του. Αγοράζουν cd από το δισκοπωλείο ή τον Νιγηριανό της γειτονιάς, στήνονται σε ουρές για να δουν την «ταινία της χρονιάς» στη συμβατική κινηματογραφική αίθουσα, που πιθανότατα έχουν επισκεφθεί δεκάδες φορές στη ζωή τους, διαβάζουν εφημερίδα και μαθαίνουν τα νέα της ημέρας στις ειδήσεις των οκτώ. Ψωνίζουν τα βιβλία τους από το βιβλιοπωλείο. Δεδομένης της περιορισμένης διείσδυσης του Ιντερνετ στις μεγαλύτερες ηλικίες στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον νόμο των πιθανοτήτων, δεν θα ανταλλάσσουν e-mail με τους φίλους τους και θα αγνοούν βασικούς όρους του νέου ψηφιακού πολιτισμού. Πιθανότατα θα δυσκολευτούν να τα βγάλουν πέρα και με την πρώτη παράγραφο του κειμένου που τώρα διαβάζετε. Και; Και τι μ’ αυτό;
Ποτέ ξανά στον μεταπολεμικό κόσμο η ελάχιστη ηλικιακή διαφορά των 10 ή των 15 ετών δεν σηματοδοτούσε παρόμοιο, αβυσσαλέο χάσμα ανάμεσα στους ανθρώπους. Ποτέ ξανά δεν προσδιόριζε τόσο ανόμοια lifestyle, τόσο ανόμοιες καθημερινότητες. Ποτέ ξανά στο ίδιο σπίτι δεν συνυπήρχαν τόσο διαφορετικές συνήθειες, τόσο διαφορετικοί τρόποι, τόσο διαφορετικές ζωές.
Η πρωτόγνωρη ταχύτητα των αλλαγών τώρα, σήμερα, αυτήν τη στιγμή, στην αυγή του 21ου αιώνα, η αστραπιαία μετάβαση από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο είναι ένα μοναδικό, συναρπαστικό έργο στην ιστορία της ανθρωπότητας κι εμείς ταυτόχρονα παίκτες και θεατές.
Οσοι είμαστε μεγαλύτεροι των 20, όσοι ζήσαμε το «πριν», όσοι διαθέτουμε την εμπειρία, έχουμε το δύσκολο προνόμιο της προσαρμογής. Είναι προνόμιο γιατί τα τελευταία χρόνια ανοίχτηκε ένας κόσμος που (μπορεί να) κάνει την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και πιο πλούσια. Εκατομμύρια ηλικιωμένοι Αμερικανοί, Βρετανοί και Ιάπωνες ζουν, χάρη στο Ιντερνετ, πολύ πιο ικανοποιητικές ζωές σε σχέση με τους Ελληνες συνομηλίκους τους που έχουν καταδικαστεί σε διά βίου ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας βελτίωσαν θεαματικά τη ζωή τους επειδή ακριβώς διαθέτουν νέα εργαλεία στα χέρια τους, που παλιότερα απλά δεν υπήρχαν. Και στην Ελλάδα θα βρούμε ανάλογες περιπτώσεις.
Η δαιμονοποίηση του Ιντερνετ και ο παραπλανητικός συσχετισμός του με μεμονωμένα φαινόμενα (κυρίως παιδική πορνογραφία) εκτός από γελοίος είναι και επικίνδυνος. Είναι σαν να αρνείσαι τη χρησιμότητα του αυτοκινήτου επειδή υπάρχει ο κίνδυνος δυστυχημάτων. Κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι είναι καλύτερα να πηγαίνουμε στην Αμερική με το πλοίο.
Kλείσιμο
Hμερομηνία : 28-04-2007
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: