Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ


Βίντεο:Ιστορική αναδρομή




Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ως αρχηγός πια της Φιλικής εταιρείας, κάλεσε σε σύσκεψη τους Φιλικούς, για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να οργανώσουν τη δράση τους.

Βίντεο:Η οικογένεια Υψηλάντη προσφέρει τα πάντα στον Αγώνα
Οι Φιλικοί αποφάσισαν να αρχίσει η Επανάσταση από την Πελοπόννησο. Για πολλούς λόγους όμως η Επανάσταση άρχισε τελικά από τη Μολδοβλαχία. Στο σχέδιο δράσης προβλεπόταν: να δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση στη Μολδοβλαχία, για να αναγκαστούν οι Τούρκοι να διασπάσουν τις δυνάμεις τους και να ξεσηκωθούν εναντίον των Τούρκων και οι άλλοι βαλκανικοί λαοί. Να συγκεντρώσει ο Υψηλάντης στρατό και να τον οδηγήσει στη νότια Ελλάδα.
Το Φεβρουάριο του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης από τη Ρωσία πέρασε στη Μολδαβία και έφτασε στην πρωτεύουσα της, το Ιάσιο. Η Επανάσταση άρχισε.






Βίντεο:Η πορεία του Υψηλάντη


Οι πρώτες δυσκολίες του Αγώνα δεν άργησαν να φανούν. Η ξένη υποστήριξη, που υποσχόταν σε προκήρυξη του ο Υψηλάντης, δεν ερχόταν. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν έδειξαν ενδιαφέρον, όπως ήλπιζαν οι Φιλικοί. Τότε ο Υψηλάντης με τους 2.000 άντρες που συγκέντρωσε προχώρησε νοτιότερα. Στην πορεία προς το Βουκουρέστι συγκρότησε τον Ιερό λόχο από Έλληνες σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που πρόθυμα έτρεξαν να πάρουν μέρος στον αγώνα. Τέλος με αρκετή καθυστέρηση έφτασε στο Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Βλαχίας.

Η σημαία του Ιερού Λόχου
Οι δυσκολίες του Αγώνα έγιναν μεγαλύτερες. Ο πατριάρχης αναγκάστηκε να αφορίσει τον Υψηλάντη και το κίνημα του, επειδή φοβόταν τα αντίποινα των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Οι Ρώσοι, που δεσμεύονταν από την Ιερή συμμαχία, όχι μόνο δεν έστειλαν βοήθεια, αλλά επέτρεψαν στα τουρκικά στρατεύματα να μπουν στις ηγεμονίες και διέγραψαν τον Υψηλάντη από τον κατάλογο των αξιωματικών.
Με λιγοστές δυνάμεις, χωρίς βοήθεια και καλή οργάνωση, οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ηρωισμό σε πολλές μάχες τα πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα. Η αποφασιστικότερη μάχη δόθηκε στο Δραγατσάνι (2 Ιουνίου 1821), όπου οι Ιερολοχίτες έβαψαν με το αίμα τους το πεδίο της μάχης. Ηρωικό ήταν και το τέλος άλλων γενναίων αγωνιστών (Αθανασίου Καρπενησιώτη, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γιάννη Φαρμάκη). Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία έσβησε. Από τότε ο σουλτάνος έπαψε να διορίζει εκεί Έλληνες ηγεμόνες.



Χρονολογία: 2 Ιουνίου 1821
Τόπος: Δραγατσάνι
Έκβαση: Νίκη των Τούρκων
Μαχόμενοι
Flag of Greece (1821).svg Φιλική Εταιρεία
Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Οθωμανική αυτοκρατορία
Αρχηγοί
Αλέξανδρος Υψηλάντης,
Νικόλαος Υψηλάντης,
Βασίλειος Καραβίας,
Γεωργάκης Ολύμπιος
Καρά Φεϊζ


Γεωργάκης Ολύμπιος


Δραγατσάνι(2 Ιουνίου 1821)


Η επανάσταση στη Μολδοβλαχία, που κράτησε επτά μήνες, είχε και τη θετική της πλευρά. Ο αντιπερισπασμός, που προέβλεπε το σχέδιο, είχε πραγματοποιηθεί. Οι Τούρκοι έστειλαν στη Μολδοβλαχία αρκετό στρατό, διασπώντας έτσι τις δυνάμεις τους.
-Τι προέβλεπε το σχέδιο εξέγερσης στη Μολδοβλαχία;
Πού ανακατεύεται ο Καραγκιόζης;