Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Google Earth: Χάρτης πυρηνικών εργοστασίων


Το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Nature» χαρτογράφησε τους πυρηνικούς σταθμούς και τον πληθυσμό που ζει σε απόσταση μικρότερη των 75 χιλιομέτρων από αυτούς και δημιούργησε έναν χάρτη στο Google Earth με τα στοιχεία αυτά.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.

Ενώ στη Φουκουσίμα ζούσαν, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, περίπου 172.000 άνθρωποι πριν από την εκκένωση της περιοχής, στα δύο τρίτα των πυρηνικών μονάδων όλου του κόσμου, ο πληθυσμός γύρω από αυτές είναι πολύ υψηλότερος.

Για παράδειγμα σε περίμετρο 75 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο Γκουαντόνγκ στην Κίνα ζουν περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πάνω από 3,2 εκατομμύρια κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την μελέτη του περιοδικού περίπου μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε άμεσο κίνδυνο σε όλον τον κόσμο, αφού ζούν σε ακτίνα μικρότερη των 75 χιλιομέτρων από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Από αυτούς τα 111 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, περισσότερα από 72 εκατομμύρια στην Κίνα και σχεδόν 57 εκατομμύρια στην Ινδία.

Στην ίδια απόσταση, στη Γερμανία ζουν 39 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από την Ιαπωνία (32,7 εκατ.) και τη Γαλλία (22,4 εκατ.).

Τα στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πυρηνικών εργοστασίων συγκεντρώνεται σε Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών), Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία και Κίνα, τη στιγμή που Αφρική και Νότιος Αμερική «φιλοξενούν» από ένα και η Αυστραλία κανένα.

Ένας διαδραστικός χάρτης του Google Earth δείχνει τη θέση του κάθε πυρηνικού σταθμού και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν

Παρατηρήστε

Δεν υπάρχουν σχόλια: