Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδειχθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα.
Ενώ στη Φουκουσίμα ζούσαν, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, περίπου 172.000 άνθρωποι πριν από την εκκένωση της περιοχής, στα δύο τρίτα των πυρηνικών μονάδων όλου του κόσμου, ο πληθυσμός γύρω από αυτές είναι πολύ υψηλότερος.
Για παράδειγμα σε περίμετρο 75 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο Γκουαντόνγκ στην Κίνα ζουν περισσότεροι από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πάνω από 3,2 εκατομμύρια κατοικούν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με την μελέτη του περιοδικού περίπου μισό δισεκατομμύριο κάτοικοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε άμεσο κίνδυνο σε όλον τον κόσμο, αφού ζούν σε ακτίνα μικρότερη των 75 χιλιομέτρων από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Από αυτούς τα 111 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, περισσότερα από 72 εκατομμύρια στην Κίνα και σχεδόν 57 εκατομμύρια στην Ινδία.
Στην ίδια απόσταση, στη Γερμανία ζουν 39 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από την Ιαπωνία (32,7 εκατ.) και τη Γαλλία (22,4 εκατ.).
Τα στοιχεία δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των πυρηνικών εργοστασίων συγκεντρώνεται σε Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών), Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία και Κίνα, τη στιγμή που Αφρική και Νότιος Αμερική «φιλοξενούν» από ένα και η Αυστραλία κανένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου