Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Άδειοι οι ωκεανοί


Τα ψάρια θα εκλείψουν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, υποστηρίζει μεγάλη ερευνητική μελέτη.
«Αυτό που δεν ξέρει η πλειοψηφία του κόσμου είναι πως υπάρχει μια πεπερασμένη ποσότητα ψαριών. Έχουμε ήδη καταναλώσει το ένα τρίτο και αν δεν αλλάξει το status quo η εναπομένουσα ποσότητα θα καταναλωθεί μέχρι τα μέσα του αιώνα», λέει ο Boris Worm του Πανεπιστημίου Dalhousie στον Καναδά και επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.
Η εικόνα στη διεθνή αλιεία είναι χαρακτηριστική, καθότι οι ψαριές στις ανοιχτές θάλασσες κινούνται ολοένα και σε πιο απογοητευτικά επίπεδα. Οι νέες τεχνολογίες, τα μεγαλύτερα πλοία και η καλύτερη ποιότητα στα δίχτυα δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού στην ουσία αποστραγγίζουν την πανίδα των ωκεανών και καταστρέφουν με ταχύτατους ρυθμούς βιότοπους και οικοσυστήματα. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια ψαριά του 2003 έπεσε κατά 13% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
Ο Steve Palumbi του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, που επίσης εργάστηκε στην έρευνα προσθέτει πως αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών, τότε οι αλιείς, και κατά συνέπεια οι καταναλώτες, δε θα μπορούν παρά να στραφούν αποκλειστικά στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: