Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Hannibal (~247 - 183 π.Χ.)



Ήταν ο σημαντικότερος Καρχηδόνιος στρατιωτικός και πολιτικός που ήταν απόγονοι των Φοινίκων. Τό όνομα Hannibal σήμαινε «χάρη του Θεού». Ο Αννίβας ανακηρύχθηκε από το στρατό στην Ισπανία αρχιστράτηγος το έτος 221 σε ηλικία 26 ετών. Όταν έγινε αντιληπτή η προετοιμασία του για επίθεση στη βόρεια Ισπανία, κήρυξε η Ρώμη τον πόλεμο στην Καρχηδόνα, με αποτέλεσμα να περάσει ο Αννίβας κάτω από απώλειες τα Πυρηναία και τις 'Αλπεις και να βρεθεί αιφνίδια το 218 στη βόρεια Ιταλία. Ο στρατός που έστειλαν πρόχειρα εναντίον του οι Ρωμαίοι, ηττήθηκε στα χρόνια 218-217 και ο Αννίβας ολοκλήρωσε το θρίαμβό του το 216 στη μεγάλη μάχη των Κανών. Οι Ρωμαίοι δεν του συγχωρούσαν ότι κέρδιζε τις μάχες περισσότερο με την υπεροχή του μυαλού του παρά με το αίμα των στρατιωτών του!
Οι Καρχηδόνιοι, εγκαταστημένοι στην πόλη Κάπουα, δεν είχαν ευκαιρίες να συγκρουστούν ανοικτά με τους Ρωμαίους, οι οποίοι καθυστερούσαν τη σύγκρουση. Το 211 κινήθηκε ο καρχηδονικός στρατός ενάντια της Ρώμης, αλλά η οχύρωση της πόλης δεν επέτρεψε στον Αννίβα να εισέλθει νικητής. Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε στη Ρώμη η κραυγή «Hannibal ad portas», όπως αναφέρει ο
Κικέρων και όχι «ante portas», όπως λέγεται συνήθως! Το ίδιο έτος κατέλαβαν οι Ρωμαίοι την Κάπουα και ο Αννίβας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις θέσεις του στη νότια Ιταλία.
Όταν ο ρωμαϊκός στρατός υπό τον Σκιπίωνα (Publius Cornelius Scipio) απείλησε το 203 την Καρχηδόνα, επέστρεψε ο Αννίβας για να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Το 202 νίκησε ο Σκιπίων και έγινε ειρήνη. Στη συνέχεια προσπάθησε ο Ανίβας να εκσυγχρονίσει την κρατική δομή της Καρχηδόνας, συγκρούστηκε όμως με πολιτικούς αντιπάλους και εξεδιώχθη από τη χώρα. Κατέφυγε το 195 στον Αντίοχο Γ' και το 190 στο βασιλιά της Βιθυνίας. Όταν παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι της Ρώμης και ζήτησαν την έκδοση του Αννίβα, αυτός αυτοκτόνησε. Λέγεται ότι πήρε δηλητήριο σχολιάζοντας «Ας απαλλάξουμε τους Ρωμαίους από την ανησυχία, αφού δεν αντέχει η υπομονή τους να περιμένουν έναν γέροντα να πεθάνει».
Ο ιστορικός
Πολύβιος περιέγραψε με επαινετικά λόγια τις ηγετικές και στρατιωτικές ικανότητες του Αννίβα.

Αρχαία Ιστορία

Πολύβιος: Ο χαρακτήρας του Hannibal (αυτόματη μετάφραση)












Δεν υπάρχουν σχόλια: