Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007


Μόνο για μιάμιση ημέρα καλύπτουν τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου οι τελευταίες μεγάλες βροχές: αυτό προκύπτει από τα δελτία αποθεμάτων της ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οποία χθες, 23 Οκτωβρίου 2007, σημειώθηκε η χαμηλότερη στάθμη από το 2003 και μετά.

Τα συνολικά αποθέματα των ταμιευτήρων της Υλίκης, του Μόρνου, του Μαραθώνα και του Ευήνου ανέρχονταν χθες σε 767 εκατ. κυβικά μέτρα νερό. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 23 Οκτωβρίου 2006, οι ποσότητες έφταναν τα 1.142.885.037 κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι υπήρχε νερό για έναν ολόκληρο χρόνο παραπάνω απ΄ ό,τι φέτος... Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις δεν σημειώθηκε ουσιαστική άνοδος των αποθεμάτων οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία του προηγούμενου υδρολογικού έτους. «Οι πρόσφατες βροχές ήταν μεν ιδιαίτερα έντονες, αλλά δεν κατάφεραν να τροφοδοτήσουν τους ταμιευτήρες για τον εξής λόγο: εξαιτίας της μεγάλης περιόδου ξηρασίας που άρχισε τον Οκτώβριο του 2006, το έδαφος είναι ξηρό και απορροφά σε μεγάλο ποσοστό το νερό. Έτσι η επιφανειακή απορροή των υδάτων της βροχής είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα να μην καταλήγουν τα νερά στους ταμιευτήρες. Θα πρέπει να σημειωθούν κι άλλες βροχές, κατά τις οποίες ο κορεσμός του εδάφους σε νερό να αυξηθεί και ως εκ τούτου θα υπάρξει ωφέλιμη απορροή που θα τροφοδοτήσει τα επιφανειακά υδατικά αποθέματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Θα αργήσουν τα νερά
«Σαφώς η μείωση του συντελεστή απορροής οφείλεται στην ξηρασία του τελευταίου έτους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εργαστηρίου μας σχετικά με τον δείκτη ξηρασίας που θα έχουμε έως το τέλος του χρόνου, δεν αναμένεται ουσιαστική αύξηση των υδατικών αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο δεν περιμένουμε τα νερά από τις βροχοπτώσεις να καταλήγουν στους ταμιευτήρες», αναφέρει ο κ. Γιώργος Τσακίρης, διευθυντής του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αν οι προβλέψεις του κ. Τσακίρη, που βασίζονται σε στοιχεία του Αγγλικού Μετεωρολογικού Οργανισμού, επαληθευθούν, τα υδατικά αποθέματα αναμένεται να μειωθούν έως και κατά 70 εκατ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας για τη μείωση των αποθεμάτων. «Οι ετήσιες ανάγκες της Αττικής ανέρχονται σε 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερό», αναφέρει ο κ. Γιάννης Στεβής, εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ. «Έχοντας αυτό ως δεδομένο, τα υπάρχοντα υδατικά αποθέματα επαρκούν για περίπου δύο χρόνια», συμπληρώνει.
Ανεμοστρόβιλος στην Ηλεία
"TA NEA" Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: