Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Ρύπανση του νερού
Γραφείο της Δρ. Maria Ferrera
Η πόρτα είναι ορθάνοιχτη. Η Δρ. Ferrera περιμένει υπομονετικά στο γραφείο της, έτοιμη να με ενημερώσει για τη ρύπανση του νερού.
"Έλα, πέρασε και βολέψου. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την ενοχλητική ρύπανση του νερού μας."
Η καρέκλα είναι μεγάλη και άνετη, αλλά δείχνει λίγο παράξενη με αυτό το μολύβι πίσω από το αυτί της...
"Το καθαρό γλυκό νερό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλες τις μορφές ζωής. Δυστυχώς, από τότε που αρχίσαμε να κατασκευάζουμε μηχανές και εμφανίστηκαν τα μεγάλα εργοστάσια, τα περισσότερα ποτάμια, λίμνες και θάλασσες της Ευρώπης έχουν γίνει ένας εύκολος τρόπος να ξεφορτωνόμαστε τα σκουπίδια μας. Αυτό έχει βλάψει πολλά φυτά και ζώα σε χιλιάδες χιλιόμετρα ποταμών, απειλώντας την υγεία του ανθρώπου και ρυπαίνοντας τα νερά κοντά στις ακτές επίσης."
Θυμάμαι εικόνες που έχω δει στην τηλεόραση, όπου βρώμικα, μολυσμένα νερά πέφτουν μέσα στο καθαρό γλυκό νερό - καθόλου ωραίο θέαμα. Η Δρ. Ferrera συνεχίζει.
"Ευτυχώς, ο Οργανισμός μας έχει διαπιστώσει ότι τα τελευταία 10-20 χρόνια συμπεριφερόμαστε με μεγαλύτερο σεβασμό στα ποτάμια μας. Στα περισσότερα μέρη τα απόβλητα βιομηχανιών και σπιτιών δεν διοχετεύονται πια κατευθείαν στο νερό αλλά πρώτα καθαρίζονται. Διάφοροι έλεγχοι δείχνουν ότι η ρύπανση έχει μειωθεί. Δυστυχώς, στη γεωργία δεν έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες να μεγαλώνουν ευκολότερα, δηλαδή τα λιπάσματα, δημιουργούν ακόμα νιτρικά άλατα που ρυπαίνουν τα ποτάμια και τις λίμνες."
Η Maria Ferrera, ήρεμη πίσω από το γραφείο της, συνεχίζει.
"Σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα του νερού αλλά και η ποσότητα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Όλο και πιο συχνά υπάρχουν προβλήματα από την έλλειψη νερού στις μεγάλες πόλεις και στη Νότια Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει αρκετό νερό, είναι δύσκολο να πλυθούμε ή να τραβήξουμε το καζανάκι στην τουαλέτα, και αν οι άνθρωποι είναι βρώμικοι τότε αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Επίσης, το κολύμπι σε μολυσμένα νερά μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι."
Βγάζει το μολύβι από το αριστερό αυτί και ξύνει με αυτό το δεξί της αυτί, στη συνέχεια, το ξαναβάζει πίσω από το αριστερό αυτί.
"Τα χρησιμοποιημένα, βρώμικα νερά από τα σπίτια μας ονομάζονται λύματα. Είναι ένα βρώμικο μείγμα νερών από την τουαλέτα και την κουζίνα, καθώς και σαπουνόνερων από το μπάνιο. Τα λύματα πρέπει να καθαρίζονται πριν να διοχετευθούν στα ποτάμια ή τη θάλασσα. Όλο και περισσότερα λύματα στη Δυτική Ευρώπη καθαρίζονται. Έτσι το νερό μας είναι πιο καθαρό. Παρόλα αυτά, στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια λιγότερα λύματα καθαρίζονται και έτσι το πόσιμο νερό ακόμα είναι μολυσμένο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι αγρότες για να σκοτώνουν τα έντομα που καταστρέφουν τις σοδειές τους, τα εντομοκτόνα, μπορούν επίσης να περάσουν στο πόσιμο νερό. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στα παιδιά."
Η Δρ. Ferrera ακουμπά το μολύβι στο γραφείο της. Φαίνεται να έχει σχεδόν τελειώσει με αυτή την ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: