Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το νερό είναι απόλυτα αποφασιστικό για την επιβίωση του ανθρώπου και η Γη λέγεται μπλε πλανήτης γιατί το μεγαλύτερο μέρος της (71%) καλύπτεται από νερό. Όλο και περισσότερος κόσμος ζει στη Γη και όλο και περισσότερο νερό χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό έχει ανησυχήσει τις κυβερνήσεις αφού πιστεύουν ότι μια κρίση νερού παραμονεύει στη γωνία. Πολλές αναφορές και άρθρα έχουν γραφεί για «πόλεμοι νερού, στεγνά πηγάδια» Απ’ την άλλη μεριά υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες που δείχνουν ότι το πρόβλημα του νερού υπάρχει εξ’ αιτίας της κακής κατανομής του, της σπάταλης χρήσης του και την έλλειψη σχεδίων διαχείρισης του νερού. Υπάρχει μια κρίση νερού σήμερα. Μα η κρίση δεν είναι ότι δεν υπάρχει νερό να καλύψει τις ανάγκες μας. Είναι κρίση της κακής διαχείρισης του, που κάνει δισεκατομμύρια ανθρώπων και το περιβάλλον να υποφέρουν άσχημα.
ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ:
· Το 14% κατά μέσο όρο του νερού που δίνουν οι Δήμοι χάνεται στις διαρροές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει η απώλεια το 30%
· Κατά μέσο όρο για οικιακή χρήση: Η τουαλέτα θέλει το 30%, το μπάνιο το 35%, το πλυντήριο 20%, η κουζίνα και για πόσιμο το 10% και η καθαριότητα το 5%.
· Περίπου 86300 λίτρα νερού χρειάζονται για να φτιαχτούν 910 κιλά ατσαλιού.
· Η περισσότερη από την τροφή μας είναι νερό: Τομάτα 95%, γάλα 90%, μήλο 85%, πατάτα 80%, μοσχάρι 61%, λουκάνικα 56%
· Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται σε ψυχρά μέρη τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα, ενώ μόνο λίγες μέρες μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό.
· Σχεδόν το 75% της γης καλύπτεται από νερό
· Πάνω από τα μισά είδη ζώων και φυτών, ζουν στο νερό
· Η ζωή στη γη πιθανότατα, πρωτοεμφανίστηκε στο νερό
· Γύρω στο 70% του ανθρώπινου σώματος είναι νερό
· Οι σταγόνες του νερού δεν έχουν σφαιρικό σχήμα, ούτε είναι σαν δάκρυ. Υψηλής ταχύτητας κάμερες έδειξαν ότι το σχήμα τους μοιάζει περισσότερο με τα κομμάτια του χάμπουργκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: