Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Ψάρια - εισβολείς στο Αιγαίο


Τα... Αlien εισβάλλουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για τροπικά ψάρια-μετανάστες που πέρασαν στη Μεσόγειο από το Σουέζ και την τελευταία πενταετία οι επιστήμονες παρατηρούν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους στις παράκτιες περιοχές της Δωδεκανήσου, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα αυξάνονται και τα φύκη που δεν υπήρχαν κάποτε στο οικοσύστημα της Μεσογείου, με αποτέλεσμα πλέον οι επιστήμονες να μιλούν για «εισβολή ξενικών ειδών (alien) στις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου». Όπως επισημαίνουν μάλιστα, οι συνέπειες για το περιβάλλον από την ανάπτυξη των εισβολέων είναι ακόμη άγνωστες. «Οι λεσεψιανοί μετανάστες στη Μεσόγειο- τα είδη που πέρασαν από το Σουέζ- έχουν φθάσει τους 67 και η συνεχής διασπορά τους προς τις ανατολικές ακτές έχει δημιουργήσει άφθονους πληθυσμούς», υποστηρίζει η ιχθυολόγος Μαρία Κορσίνι- Φωκά. Και προσθέτει: «Μερικές φορές η ταχύτητα και η δυναμική ανάπτυξη των λεσεψιανών είναι πρωτοφανής, δημιουργώντας έτσι νέες συνθήκες που μπορεί να μεταβάλουν τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία των αυτόχθονων ειδών στο θαλάσσιο οικοσύστημα». Μάλιστα, όπως σημειώνει η κ. Κορσίνι- Φωκά, η αύξηση της εισόδου των μεταναστών ψαριών στην περιοχή του Αιγαίου μπορεί να ευνοείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών!
Πρόβλημα για την αλιεία
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παν. Οικονομίδης επισημαίνει ότι όπου εμφανίζονται ψάρια που προέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα παρατηρείται επίπτωση στους αυτόχθονες αλιεύσιμους πληθυσμούς- άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική. Χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομίδης αναφέρει ότι θετική είναι η επίπτωση από την αλιεία στη Δωδεκάνησο των λεσεψιανών με την ονομασία αγριόσαλπες ή γερμανοί (Siganus Luridus) που έχουν εμπορική αξία, ενώ αντίθετα τα λεσεψιανά μπαρμπούνια της Ανατολής έχουν μικρότερη εμπορική αξία από τα μπαρμπούνια και τις κουτσομούρες του Αιγαίου, πλην όμως, καταλήγουν να πωλούνται το ίδιο. Υπάρχουν όμως και τα επικίνδυνα λεσεψιανά ψάρια, όπως είναι η φιστολάρια που έχει κατακλύσει το Αιγαίο και έφθασε μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής και της Λέσβου, αλλά και ο λαγοκέφαλος που είναι ψάρι τοξικό και η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο!
Η φιστολάρια
Ειδικά για το ψάρι φιστολάρια, ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι η περίπτωσή του πρέπει να ερευνηθεί ειδικά διότι εξαπλώνεται ταχύτατα και επειδή σχηματίζει μεγάλους πληθυσμούς. Η φιστολάρια θηρεύει κάθετα προς τον πυθμένα και τρέφεται συνήθως με τον γόνο άλλων ψαριών, όπως τα μπαρμπούνια και οι μαρίδες. «Ο Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου πρέπει ν΄ αναλάβει την πρωτοβουλία με την υποστήριξη φυσικά της Πολιτείας για τη μελέτη του φαινομένου αυτού, προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις στους πληθυσμούς των αλιεύσιμων ειδών του Αιγαίου από την εμφάνιση των λεσεψιανών ψαριών, προτείνει ο διευθυντής του Σταθμού κ. Ανδρέας Σιούλας. Ο καθηγητής κ. Οικονομίδης προτείνει επίσης τη δημιουργία στη Ρόδο ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Λεσεψιανών για να μελετήσει το φαινόμενο, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην αλιεία.
Συνέδριο στην Κρήτη
"TA NEA" Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: