Τα μεγάλα έργα ωφελούν τους ανθρώπους,αλλά δημιουργούν και προβλήματα.
Διαβάζοντας τα αποσπάσματα-από άρθρα,ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και επιστημονικές μελέτες-μπορείς να εντοπίσεις τα προβλήματα που δημιουργούν τα μεγάλα έργα;
"...τα ολυμπιακά έργα κατέλαβαν μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις δημόσιας γης,..."
"...η συζήτηση άναψε για την Περιφερειακή Λεωφόρο του Yμηττού. Mε την επιφανειακή χάραξη, για την οποία έχει αντιδράσει δικαιολογημένα η Tοπική Aυτοδιοίκηση (με το Δήμο Aγ. Παρασκευής, πρωτίστως, αλλά και με το Nομαρχιακό Συμβούλιο Aν. Aττικής) και προβάλλονται εύλογες ενστάσεις, από ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς και οικολογικές οργανώσεις..."
"Οτι οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες, θα πληγωθεί ανεπούλωτα το πανέμορφο βουνό· ότι, με την αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δάσους, καταστρέφεται ο βιότοπος με την πλούσια, αλλά και σπάνια ορνιθοπανίδα (ποιος ξέρει, λ.χ., το πουλί «Tιτώ»;) και η Aθήνα χάνει τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου· και ότι, με αφετηρία τους σταθμούς αυτοκινήτων, κατά μήκος της λεωφόρου, και την επέκταση σε δασικές περιοχές του «Δημοκρίτου» (για «τεχνολογικό πάρκο») και του Δήμου Xολαργού (για το νεκροταφείο του), η τσιμεντούπολη θα απλωθεί στο βουνό πολύ πάνω από τις υπώρειες..."
"Σε σχέση με το περιβάλλον, ήδη ο Αχελώος που προστατεύεται από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές από τη NATURA 2000, διεθνή συνθήκη για την προστασία της φύσης, έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές με τα τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα των Κρεμαστών στις αρχές της δεκαετίας του '60, του Καστρακίου στη δεκαετία του εβδομήντα και της Στράτου τη δεκαετία του '80. Το περιβάλλον βεβαίως ήδη έχει υποστεί μια τρομακτική, ανεπανόρθωτη ζημιά. Μιλάμε για μια κατάσταση βαρβαρότητας στην περιοχή της Μεσοχώρας, εκεί που υλοποιούνται τα έργα..."
"Είναι πασιφανής, εξάλλου, η κακοποίηση του φυσικού τοπίου από μεγάλα και μικρά έργα..."
"...άνθρωπος, το κυρίαρχο ον του πλανήτη, αλλοιώνει τους υγροτόπους από τα πανάρχαια χρόνια, καθώς κάθε υδρευτικό ή αρδευτικό έργο προκαλεί αλλοίωση. Οι καταστροφικές πολλές φορές μεταβολές που επιφέρει ο άνθρωπος δεν έχουν καμιά σχέση με τις φυσικές που και αυτές επηρεάζουν τους υγροτόπους. Τα μεγάλα έργα που επηρέασαν τους υγροτόπους είναι κυρίως του αιώνα μας, του αιώνα της αλόγιστης ανάπτυξης..."
"Ετσι δεν πέρασε φυσικά από το μυαλό κανενός ότι κάποια τουλάχιστον από τα απαραίτητα Ολυμπιακά έργα μπορούσαν να γίνουν γκρεμίζοντας κτίρια και όχι μόνο κόβοντας δέντρα... "
"...το αεροδρόμιο Σπάτων, το Μετρό, η Εγνατία και η Αττική οδός με ανεπαρκείς αντιπλημμυρικές προδιαγραφές. Ακόμα και όταν αυτές υπάρχουν στη μελέτη, δεν προβαίνουν σε κανένα έλεγχο κατά την κατασκευή..."
"αναφέρεται ότι η τοπική κοινότητα της Ζαχάρως και οικολογικοί φορείς δεν είχαν δεχτεί να περάσει η Ιονία οδός δίπλα από τη λίμνη για να μην διαταράξει το οικοσύστημα..."
"Η αυθαίρετη καταστροφή της φύσης(βουνά,ποτάμια,λίμνες,ακτές και νησιά),από έργα όπως
η εκτροπή του ποταμού Αχελώου, η δημιουργία νέου φράγματος στον Άραχθο, η λειτουργία μεταλλείων στην Οίτη, η δημιουργία γιγαντιαίου λιμανιού στη Νάξο κ.α."
"Η υποβάθμιση της παράκτιας ζώνης: Είδη όπως το ρινοδέλφινο, που ζουν σε παράκτιες περιοχές δέχονται άμεσα τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης. Μεγάλα έργα όπως η κατασκευή μεγάλων λιμανιών, ιχθυοκαλλιεργειών ..."
" ...Πάντως στο συγκεκριμένο έργο υπάρχουν καταγγελίες για περιβαλλοντική καταστροφή αφού όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής τα δεκάδες κυβικά μπάζα από τις εγχωματώσεις αντί να μεταφερθούν σε συγκεκριμένη περιοχή ρίχνονται άναρχα στο πλάι της διάνοιξης καταστρέφοντας την βλάστηση και το περιβάλλον κατά μήκος του δρόμου..."
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μελετήστε και παλαιότερη ανάρτηση :http://spirit16.blogspot.com/2007/10/blog-post_3425.html
Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007
ΜΕΛΕΤΗ-ΠΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου