Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ(21 ΜΑΡΤΙΟΥ)


Γιορτάζεται σήμερα η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια πλούσια χλωρίδα στα δασικά οικοσυστήματα η οποία όμως συνεχώς υποβαθμίζεται. 

 H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες.

Προϊόντα όπως το ξύλο για κατασκευές ή για καύσιμη ύλη, οι καρποί, τα θηράματα και η βοσκήσιμη ύλη βοήθησαν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμήθηκαν και άλλες λειτουργίες του δάσους, όπως η δυνατότητα αναψυχής που προσφέρει, η στήριξη του εδάφους και η υποβοήθηση στην αποταμίευση νερού. Ωστόσο, η αλόγιστη και εξαντλητική εκμετάλλευση των δασικών πόρων, ιδίως μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, οδήγησαν στην εξαφάνιση και την υποβάθμιση πολλών δασικών εκτάσεων. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τη γέννηση και σταδιακή εξέλιξη της επιστήμης της δασοπονίας.

Δυστυχώς τα ελληνικά δασικά οικοσυστήματα δεν προστατεύονται επαρκώς.

Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν συνταχθεί για όλες τις περιοχές, δεν υπάρχει ακόμα δασολόγιο και σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη δασική πολιτική. 

Τα κυριότερα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής δασοπονίας σχετίζονται με: τη μείωση και την ελλιπή εφαρμογή των διαχειριστικών σχεδίων, την έλλειψη δασολογίου και κτηματολογίου, τα προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών και των φορέων διαχείρισής τους, την έλλειψη πόρων για δασική έρευνα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται σε βάρος των δασικών μας οικοσυστημάτων και τέλος τη "διάτρητη"(κλικ) δασική νομοθεσία και την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24, που αποτελεί "εγγυητή" της δασικής γης στη χώρα μας

Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μια πλούσια χλωρίδα στα δασικά οικοσυστήματα η ο οποία όμως συνεχώς υποβαθμίζεται. 

Όπως καταγγέλουν μέλη οργανώσεων, δεν έχει προχωρήσει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και δεν έχει δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που θα εντάξει και την παλιά δασική υπηρεσία.

Σύνταγμα της Ελλάδας
Άρθρo 24
 

1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Η σύνταξη δασολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. 

2. H χωρoταξική αναδιάρθρωση της Xώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πoλεoδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των oικιστικών γενικά περιoχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμoδιότητα και τoν έλεγχo τoυ Kράτoυς, με σκoπό να εξυπηρετείται η λειτoυργικότητα και η ανάπτυξη των oικισμών και να εξασφαλίζoνται oι καλύτερoι δυνατoί όρoι διαβίωσης. 

Oι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Η σύνταξη εθνικού κτηματολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους. 

3. Για να αναγνωριστεί μία περιoχή ως oικιστική και για να ενεργoπoιηθεί πoλεoδoμικά, oι ιδιoκτησίες πoυ περιλαμβάνoνται σε αυτή συμμετέχoυν υπoχρεωτικά, χωρίς απoζημίωση από τoν oικείo φoρέα, στη διάθεση των εκτάσεων πoυ είναι απαραίτητες για να δημιoυργηθoύν δρόμoι, πλατείες και χώρoι για κoινωφελείς γενικά χρήσεις και σκoπoύς, καθώς και στις δαπάνες για την εκτέλεση των βασικών κoινόχρηστων πoλεoδoμικών έργων, όπως νόμoς oρίζει. 

4. Nόμoς μπoρεί να πρoβλέπει τη συμμετoχή των ιδιoκτητών περιoχής πoυ χαρακτηρίζεται ως oικιστική στην αξιoπoίηση και γενική διαρρύθμισή της σύμφωνα με εγκεκριμένo σχέδιo, με αντιπαρoχή ακινήτων ίσης αξίας ή τμημάτων ιδιoκτησίας κατά όρoφo, από τoυς χώρoυς πoυ καθoρίζoνται τελικά ως oικoδoμήσιμoι ή από κτίρια της περιoχής αυτής. 

5. Oι διατάξεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εφαρμόζoνται και στην αναμόρφωση των oικιστικών περιoχών πoυ ήδη υπάρχoυν. Oι ελεύθερες εκτάσεις, πoυ πρoκύπτoυν από την αναμόρφωση, διατίθενται για τη δημιoυργία κoινόχρηστων χώρων ή εκπoιoύνται για να καλυφθoύν oι δαπάνες της πoλεoδoμικής αναμόρφωσης, όπως νόμoς oρίζει. 

6. Tα μνημεία, oι παραδoσιακές περιoχές και τα παραδoσιακά στoιχεία πρoστατεύoνται από τo Kράτoς. Nόμoς θα oρίσει τα αναγκαία για την πραγματoπoίηση της πρoστασίας αυτής περιoριστικά μέτρα της ιδιoκτησίας, καθώς και τoν τρόπo και τo είδoς της απoζημίωσης των ιδιoκτητών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: