Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Φθίνει το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων



 Όλο και χαμηλότερη θέση, σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής,(ο αναμενόμενος, ο μέσος όρος) καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2004 η χώρα μας κατείχε την ενδέκατη θέση (79,05 έτη), το 2001 την έβδομη θέση και τη δεύτερη το 1991 (77,35 έτη). Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στην Ελλάδα την  περίοδο 1990-2004 μόνο κατά 1,7 χρόνια, όταν στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε διπλάσια αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Ι. Τούντας, στους ενήλικους η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά –αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου (48%)- μειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά με ρυθμούς βραδύτερους απ’ ότι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τους καρκίνους, που αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτου (25%), η θνησιμότητα παραμένει σταθερή την τελευταία 20ετία, ενώ στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνεται συνεχώς.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας με αντικείμενο την αξιολόγηση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Οι αρνητικές αυτές διαπιστώσεις οφείλονται κυρίως στην ανεξέλεγκτη δράση των βασικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλάσματα, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης στη χώρα μας. Στο κάπνισμα, η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς και 2η στην ΕΕ μετά την Κύπρο. Οι ενήλικοι Έλληνες σε ποσοστό 40% είναι καπνιστές, ενώ το 24,6% των μαθητών ηλικίας 14-17 ετών καθημερινά καπνίζει,. Περισσότεροι από 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Επίσης, το 57,7% των Ελλήνων έχει αυξημένο σωματικό βάρος.

θνησιμότητα η : (στατ.) 1. η αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στον αριθμό των θανάτων και στο σύνολο του πληθυσμού σε ορισμένο τόπο και χρόνο. ANT γεννητικότητα: Aύξηση / μείωση της θνησιμότητας. H υπογεννητικότητα εξισορροπείται από τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Πίνακες θνησιμότητας του 1997 για τα ευρωπαϊκά κράτη. Γενική ~. ~ ανδρών / γυναικών. 2. το σύνολο των θανάτων που συμβαίνουν σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και που οφείλονται στην ίδια αιτία: H ~ από καρκίνο / καρδιοπάθειες / ατυχήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: