Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907) - Πνευματική άνθηση στο ελεύθερο ελληνικό κράτος (3)

Βίντεο για τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΟΛΑΝΑΚΗ που πέθανε στις 29 Ιουνίου 1907. Εναλλαγή πλάνων με έργα του, ενώ ακούμε απόσπασμα του ΠΑΥΛΟΥ ΝΙΡΒΑΝΑ που αναφέρεται στην κηδεία του ζωγράφου, στη δράση και στο έργο του, του οποίου η θεματογραφία ήταν το τοπίο και η θαλασσογραφία και στο οποίο ενσωμάτωσε τις νεωτεριστικές δυτικές τάσεις. Ο πίνακάς του «Το Τσίρκο» (1876), πλάνα του οποίου παρακολουθούμε, αποτελεί ένα από τα πρώτα ιμπρεσιονιστικά έργα στην ιστορία της ζωγραφικής.
ιμπρεσιονισμός:  τεχνοτροπία και καλλιτεχνική κίνηση που εκδηλώθηκε στη ζωγραφική κατά τα τέλη του 19ου αι., με κύριο χαρακτηριστικό την προσπάθεια απεικόνισης των φευγαλέων εντυπώσεων που προκαλούν στο ανθρώπινο μάτι οι χρωματικές αντανακλάσεις του φωτός πάνω στα αντικείμενα, σε μια δεδομένη στιγμή.Δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία  στην ατμόσφαιρα  που δημιουργούν οι αλλαγές στο φως  παρά  τα μόνιμα χαρακτηριστικά των προσώπων και των πραγμάτων.