Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Προωθούνται νέα αντικαπνιστικά μέτρα στα πρότυπα της Ευρώπης

Με περίοδο προσαρμογής μία τριετία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2009 και στην Ελλάδα τα αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να είναι σε πλήρη εφαρμογή το 2012.
Με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που βρίσκεται ήδη στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους, προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση της πώλησης καπνού και τσιγάρων σε ανηλίκους, καθώς και σε Ίντερνετ καφέ, ενώ το κάπνισμα θα απαγορευθεί σε κλειστούς χώρους αθλοπαιδιών, διεξαγωγής ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι πωλητές τσιγάρων θα πρέπει να εξακριβώνουν ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ενήλικοι με την επίδειξη της ταυτότητάς τους, ενώ οι παραβάτες θα έχουν κυρώσεις, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση της άδειας πώλησης προϊόντων καπνού. Ταυτόχρονα, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία ειδών που απευθύνονται σε νέους με την εμφάνιση ή την επιγραφή ή επωνυμία προϊόντων καπνού.


Κατέχουμε τα ευρωπαϊκά πρωτεία στο τσιγάρο

Η ΜΙΑ ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη βάζει σε όλους τους δημόσιους χώρους ταμπέλες απαγόρευσης του καπνίσματος. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα χώρας που έβαλε... στοπ στο τσιγάρο είναι αυτό της Γαλλίας. Τελευταίο οχυρό ωστόσο για τους Ευρωπαίους θεριακλήδες είναι η Ελλάδα. Τα μέτρα απαγόρευσης που άρχισαν να ισχύουν στη χώρα μας το 2002, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των αντικαπνιστών κ. Γιώργος Χρυσανθόπουλος, από ό,τι φαίνεται δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή. Ένα από τα ισχύοντα μέτρα μάλιστα, αυτό της νοητής γραμμής που χωρίζει τους καπνιστές και τους μη καπνιστές στα εστιατόρια και τις καφετέριες, δεν έχει φέρει- όπως τονίζει- τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι Έλληνες κατέχουν τα ευρωπαϊκά πρωτεία στο κάπνισμα. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου, 44% των Ελλήνων αδειάζει το ένα πακέτο μετά το άλλο, ενώ ο μέσος όρος για τους λοιπούς Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 25%. «Εδώ και 17 χρόνια, 5,5 εκατομμύρια μη καπνιστές ζητάμε να γίνουμε Ευρώπη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Βελγίου, της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Νόμοι υπάρχουν, εφαρμογή όμως καμία». Όσο για τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι απείθαρχοι εντός των ελληνικών συνόρων, δεν ξεπερνούν τα 150 ευρώ, ενώ η Ιρλανδία επιβάλλει στους καπνιστές που δεν συμμορφώνονται πρόστιμα της τάξεως των 3.000 ευρώ. «Η ανάγκη για μέτρα που θα γίνονται πράξη είναι άμεση. Κάθε χρόνο 18.000 Έλληνες καπνιστές χάνουν τη ζωή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: