Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Επιφωνήματα

Οι άκλιτες λέξεις που φανερώνουν κάποιο συναίσθημα λέγονται επιφωνήματα.Τα επιφωνήματα μπορούν ανάλογα να εκφράζουν χαρά, λύπη, πόνο, έκπληξη, αδιαφορία κλπ., όπως α!, χα!, ωχ!, μπα!, ουφ! κ.ά. και τι λες!, άντε!, για φαντάσου!, μη χειρότερα! κλπ.

Ας γελάσουμε:


Επιφωνήματα γηπέδου και τι δηλώνουν:


Σήμερα, θα μάθουμε τα *επιφωνήματα* και πως χρησιμοποιούνται στη γλώσσα:(Τα επιφωνήματα είναι άκλιτες λέξεις που εκφράζουν εσωτερική κατάσταση,παρόρμηση ή φυσική ενστικτώδη αντίδραση σε φυσικό, εξωτερικό ή άλλοερέθισμα. Δεν απευθύνονται αναγκαστικά σε συνομιλητή, αφού συχνα συναντώνται όταν μονολογούμε./Πηγή: Λεξικό Γ.Μπαμπινιώτη)


_*1οΚεφάλαιο*_ _/*Επιφωνήματα γηπέδου και τι δηλώνουν:*/_
*Αχ!* /Δηλώνει πόνο, απογοήτευση ή επιθυμία./ Στο γήπεδο συνήθως το χρησιμοποιούμε σε χαμένες ευκαιρίες ("Αχ! Τι έχασε ο άχρηστος). Οι γυναίκες φίλαθλοι συνήθως το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τον θαυμασμότους ("Αχ! Τι γλυκός που είναι ο Νικοπολίδης...").
*Σουτ!* /Διαταγή να σωπάσει ο συνομιλητής./ Στο γήπεδο, όμως, τοχρησιμοποιούμε θέλοντας να θυμίσουμε στον ποδοσφαιριστή ότι την μπάλα δεν την κρατάμε συνέχεια στα πόδια μας ("Σουτ ρε! Σούταρε ρε...)
*¶Άντε!* /Δηλώνει παρακίνηση, οργή, έκπληξη./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούμε συνήθως για παίκτες που καθυστερούν να ενεργήσουν ("Αντε
καημένε! Αντε που σ'έχουμε και σε πληρώνουμε!") Το συγκεκριμένοεπιφώνημα θα το ακούσετε συχνά όταν παίζει ο Παναθηναϊκός και όταν έχειτην μπάλα στα πόδια του ο Βύντρα.
*Ουστ!* /Διαταγή να φύγει ο συνομιλητής./ Στο γήπεδο τα χρησιμοποιούμε θέλοντας να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για έναν ποδοσφαιριστή.Συνήθως το χρησιμοποιούμε την ώρα της αλλαγής ("Ουστ άμπαλε!")
*Ψιτ!* /Δηλώνει κλήση./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ζητήσουμε από τον μπροστινό μας να μη μας κρύβει τη θέα ή όταν θέλουμενα φωνάξουμε τον πλανόδιο για να πάρουμε πασατέμπο. ("Ψιτ! Παιδί!")
*Πιφ! Πουφ!* /Δηλώνει αηδία (συνήθως για άσχημη μυρωδιά)./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκφράσουμε την αηδία μας για ένα καπνογόνο που άναψε ή όταν θέλουμε να εκφράσουμε την αηδία μας για τον μπροστινό που μόλις την άφησε... ("Πουφ! Ρε'σεις! Ποιος την άφησε;;;")
*Χμ!* /Δηλώνει αμηχανία, αβεβαιότητα./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούμε τηνώρα της αλλαγής. ("Βγάζει τον Γκαλέτι και βάζει τον Νούνιες. Καλή αλλαγή!" Απάντηση: "Χμ..." Λίγο αργότερα ο Νούνιες χάνει τετ α τετ και ακούγεται το επιφώνημα Ουστ! Βλέπε παραπάνω)
*Μπα!* /Δηλώνει έκπληξη, θαυμασμό./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούμε συνήθωςόταν ο προπονητής επιλέγει να χρησιμοποιήσει έναν ποδοσφαιριστή που είχεμείνει ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα ("Μπα! Πως το'παθε;Θυμήθηκε τον Πάντο;")
*¶Άχου!* /Δηλώνει στοργή./ Στο γήπεδο το χρησιμοποιούν μόνο οι γυναίκεςφίλαθλοι όταν τραυματίζεται ο αγαπημένος τους παίκτης ("¶Άχου! Κοίτα πως πονάει ο Φύσσας...")
*Εύγε! Μπράβο!* /Δηλώνει έπαινο. Εποδοκιμασία./ Το εύγε σπανίως θα το συναντήσετε στο γήπεδο. Ισως την δεκαετία του '50. Το μπράβο το χρησιμοποιούμε πιο συχνά, τις περισσότερες φορές θέλοντας να ειρωνευτούμε τον διαιτητή ("Μπράβο ρε πληρωμένε! Ωραίο φάουλ έδωσες!") ή τον προπονητή ("Μπράβο ρε προπονηταρά! Θυμήθηκες να κάνεις αλλαγή;")


Ν’ αλλάξετε τις προτάσεις χρησιμοποιώντας κι ένα από τα επιφωνήματα: Προσοχή! Κρίμα! Μπράβο!Μακάρι! Τέλος πάντων!

Ο σκύλος δαγκώνει._________________________________
Απάντησες πολύ σωστά._____________________________
Σε συγχωρώ! ______________________________________
Χτύπησε άσχημα.___________________________________
Θα ήθελα να πάμε εκδρομή.__________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: