Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στα ελληνιστικά χρόνια στην αρχιτεκτονική επικράτησε ο θαυμάσιος κορινθιακός ρυθμός. Επίσης, στις αρχιτεκτονικές κατασκευές υπήρχαν βαβυλωνιακές επιδράσεις και χρησιμοποιήθηκε η αψίδα και η καμάρα (ημικυκλικός θόλος). Άρα, η αψίδα που λάτρευαν οι Ρωμαίοι δεν είναι δική τους έμπνευση, αλλά των Βαβυλωνίων. Οι πόλεις στα ελληνιστικά βασίλεια έγιναν πολυπληθείς και έτσι χτίστηκαν και πολυώροφα κτίρια. Ένα από αυτά ήταν και ο περίφημος φάρος της Αλεξανδρείας, ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Οι οικίες που κατασκευάζονταν ήταν πιο άνετες και με μεγαλύτερη πολυτέλεια. Το κύριο υλικό κατασκευής τους ήταν το μάρμαρο που προσέφερε το πλεονέκτημα ότι δεν υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφεί το σπίτι από πυρκαγιά. Μάλιστα στην Αλεξάνδρεια έλεγαν ότι δεν κινδύνευε να καεί από πυρκαγιά. Εντούτοις, η βιβλιοθήκη της, με όλη την ελληνική σοφία αποθηκευμένη, κάηκε ή μάλλον πυρπολήθηκε… Στα ελληνιστικά χρόνια, οι εσωτερικοί τοίχοι των οικιών κοσμούνταν με τοιχογραφίες και σε πολλά σπίτια τα δάπεδα στολίζονταν με αριστουργηματικά ψηφιδωτά. Στο κέντρο της οικίας υπήρχε εσωτερική ανοικτή αυλή χωρίς στέγη, το ``αίθριον΄΄, που χρησίμευε για τον αερισμό και τον φωτισμό του σπιτιού, καθώς και ως επικοινωνιακός χώρος ανάμεσα στα μέρη του σπιτιού. Το ``αίθριον΄΄ ήταν διακοσμημένο με το ``περιστύλιο΄΄, δηλαδή σειρά κολώνων γύρω από αυτό.
Ελληνιστική κατοικία
Μία ελληνιστική κατοικία αποκαλύφθηκε στην περιοχή Γάζωρο Σερρών. Χρονολογείται περί τον 3ο αιώνα π.Χ. και εντοπίστηκε στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, όπως εξήγησε η έφορος προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη. Οπως είπε, πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συστηματική ανασκαφή στο Γάζωρο, ενώ επισήμανε ότι, πέρυσι το καλοκαίρι, κατά την ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα, σ' ένα χώρο που διαπιστώθηκαν ίχνη κατοίκησης από την ύστερη εποχή του χαλκού ώς και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η ελληνιστική οικία του 3ου αιώνα π.Χ. έδωσε δείγματα κεραμικής, καθώς και τρία μεγάλα πιθάρια, γεγονός που, όπως εξήγησε η κ. Περιστέρη, οδηγεί στη σκέψη ότι πρόκειται για πιθεώνα, δηλαδή για αποθηκευτικό χώρο σπιτιών με μεγάλα συνήθως πιθάρια.


GAZOROS,GOOGLE EARTH(Βρες)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: