Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ


       Μια από τις πιο τραγικές μορφές του εξισλαμισμού ήταν το «παιδομάζωμα» ή όπως ονομάστηκε αλλιώς «φόρος αίματος».

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά από το σουλτάνο Μουράτ Α΄ (1362-1369). 
Το παιδομάζωμα ήταν σύστημα περιοδικής στρατολογήσεως και εξισλαμισμού ανηλίκων χριστιανών για την επάνδρωση της σουλτανικής διοικήσεως και κατά κύριο λόγο του στρατού. Στην αρχή γινόταν κάθε πέντε χρόνια, κατόπιν όμως έφτασε να γίνεται κάθε χρόνο. Τα παιδιά αυτά τα οποία προορίζονταν για γενίτσαροι έπρεπε να είναι 14-20 χρονών, τα πιο όμορφα και γεροδεμένα, κατάλληλα για τον στρατό. 
Τα όρια ηλικίας των αγοριών, όπως καταγράφονται σε διαφορετικές πηγές, εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ αναφέρεται ως κατώτατη ηλικία αυτή των οκτώ ετών και ως ανώτατη των είκοσι.
Ο νόμος του παιδομαζώματος όριζε ότι τα παιδιά έπρεπε να κατάγονται από ευγενείς οικογένειες. Από τις πολύτεκνες έπαιρναν μόνο ένα παιδί, ενώ τα μοναχοπαίδια, τα ορφανά και φυσικά τα ακατάλληλα για στρατιωτικές υπηρεσίες εξαιρούνταν. Ο νόμος εξαιρούσε και τους παντρεμέ νους και έτσι πολλοί γονείς για να γλιτώσουν τα παιδιά τους τα πάντρευαν σε πολύ μικρή ηλικία 8-9 και 1Ο χρονών. Πολλές φορές όμως οι υπάλληλοι δεν τηρού-
σαν τους νόμους. Τα στρατολογημένα παιδιά για να γίνουν γενίτσαροι περνούσαν από πολλές δοκιμασίες και ταπεινώσεις, που είχαν σκοπό να τους κάνουν να ξεχάσουν την καταγωγή και τη θρησκεία τους και μετά από σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση και σε  ηλικία 24 ή 25 χρονών έμπαιναν στα τάγματα των γενιτσάρων,τα πιο μαχητικά τμήματα του οθωμανικού στρατού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: