Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Όταν πιείτε το αναψυκτικό ποια ενέργεια κάνετε κάποιες φορές πριν το πετάξετε στα σκουπίδια;
                          Πώς μετακινεί το αντικείμενο ο "FORCEMAN";
                          Τι λέτε σε τέτοιες περιπτώσεις; Ασκεί("βάζει")...
                             

                               

                                       








Πολλές φορές χρειάζεται να εξηγήσουμε την αλλαγή του σχήματος ενός σώματος ή την αλλαγή της ταχύτητάς του ή τη μετακίνησή του. Αυθόρμητα, τότε, χρησιμοποιούμε την έννοια της δύναμης.

Οι δυνάμεις μπορούν να κάνουν ένα αντικείμενο να αρχίσει ή να σταματήσει να κινείται - όπως  για ν' αρχίσει ή να σταματήσει να κινείται μια ποδοσφαιρική μπάλα , θα πρέπει να δώσεις μια δύναμη στην μπάλα με το πόδι σου-. Οι δυνάμεις μπορούν επίσης να αλλάξουν το σχήμα ενός αντικειμένου - όπως όταν παραμορφώσεις ένα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού-.

Γνωρίζετε ότι για να προχωρήσει πιο γρήγορα ένα αντικείμενο (στο ποδόσφαιρο η μπάλα, ένα παιχνίδι - αυτοκίνητο ή ένα ποδήλατο), το αντικείμενο χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση. Δεν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι το κάνετε αυτό, αλλά κάτι σας ωθεί να ασκήσετε μεγαλύτερη δύναμη αν θέλετε να προχωρήσει πιο γρήγορα και αυτό δίνει στο αντικείμενο μεγαλύτερη δύναμη! 

ΚΛΙΚ






Δεν μπορείτε να δείτε μια δύναμη, αλλά συχνά μπορείτε να δείτε τι κάνει.

Η δύναμη δίνει σ' ένα αντικείμενο την ενέργεια για να κινηθεί,να αυξομειώσει την κίνησή του, να πάψει να κινείται ή να αλλάξει κατεύθυνση

Όταν γράφετε με το στιλό σας ασκείτε δύναμη. Όταν κάνετε βόλτες με το ποδήλατό σας, μασάτε την τσίχλα σας, τεντώνετε ένα λαστιχάκι,λυγίζετε τη γόμα,αλλάζετε σχήμα στο σφουγγάρι ασκείτε δυνάμεις.

Ένα άλλο παράδειγμα:

Ένας κινητήρας ωθεί το αεροπλάνο προς τα εμπρός,KΛΙΚ

Όταν ασκείται μια δύναμη σ΄ένα σώμα μπορεί να προκληθεί παραμόρφωση στο σχήμα του σώματος.

Αυτή μπορεί να είναι μόνιμη(π.χ. κουτάκι αναψυκτικού) ή προσωρινή(π.χ σφουγγάρι).

ΚΛΙΚ







Όταν σ' ένα σώμα ασκούνται πολλές δυνάμεις από διάφορες κατευθύνσεις, μπορεί να μην παρατηρούμε κανένα απο τα παραπάνω αποτέλεσματα.
Οι δυνάμεις  ωθούν  και τραβούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Οι δυνάμεις εμφανίζονται με βέλη σε διαγράμματα. Η κατεύθυνση του βέλους δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία η δύναμη ασκείται. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του βέλους , τόσο μεγαλύτερη είναι και η δύναμη. 
Αν δύο δυνάμεις είναι ίσες και αντίθετες, αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά ενεργούν σε αντίθετες κατευθύνσεις. 
Αν δύο ίσες  αντίθετες δυνάμεις  ασκούνται σ' ένα αντικείμενο, το αντικείμενο αυτό δε θα αλλάξει την κίνησή του. Αν είναι ακίνητο , θα παραμείνει έτσι. Εάν κινείται, θα συνεχίσει την κίνηση, προς την ίδια κατεύθυνση και με την ίδια ταχύτητα.






ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μια δύναμη μπορεί να προκαλέσει την κίνηση, την αύξηση ή τη μείωση της ταχύτητας ενός σώματος, την αλλαγή της κατεύθυνσης της κίνησής του ή τη μόνιμη ή προσωρινή παραμόρφωσή του.


                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: