Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΑΥΤΙ, Ο ΚΟΧΛΙΑΣ-ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ

                                        


 ΠΩΣ ΑΚΟΥΜΕ;

    Τα ηχητικά κύματα περνούν από το εξωτερικό αυτί στον ακουστικό πόρο. Ύστερα ακουμπούν στον τυμπανικό υμένα, κάνοντάς τον να αναπτύξει παλμικές δονήσεις. Αυτές οι δονήσεις ταξιδεύουν στο μέσο αυτί θέτοντας σε κίνηση τα οστάρια,- σφύρα, άκμων, αναβολέα. Οι δονήσεις συνεχίζουν την πορεία τους μέσω του κοχλία και βαθειά μέσα στο εσωτερικό αυτί, το οποίο περιέχει μια ρευστή δεξαμενή. Οι παλμικές δονήσεις ανιχνεύονται από τα τριχοφόρα κύτταρα, η διέγερση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νευρικών ωθήσεων. Τα νεύρα μεταφέρουν αυτές τις ώθήσεις στον εγκέφαλο όπου και αποκωδικοποιούνται ως ήχος.

Ο κοχλίας είναι ένας ελικοειδής σωλήνας και μέσα σε αυτόν βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της ακοής ή όργανο του Corti.
Το όργανο της ακοής είναι ο κοχλίας, γιατί αυτός μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια του ήχου σε ηλεκτρικούς παλμούς. Η μετατροπή γίνεται από περίπου 16.000 εξειδικευμένα κοχλιακά κύτταρα, τα τριχωτά κύτταρα του οργάνου του Κόρτι. Τους παλμούς αυτούς παραλαμβάνει το ακουστικό νεύρο και διαβιβάζει στον εγκέφαλο.
  Το αυτί στην ολότητά του παράγει το 85% της ενέργειας που το μυαλό μας δέχεται από τις αισθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: