Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Τρίτη, 3 Μαρτίου 2009

ΕΛΠΙΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ-ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ,ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ


Η μόνη εναπομείνασα επιζώσα φάλαινα στην παραλία, από μία αγέλη συνολικά 192 φαλαινών, που εξουθενωμένες και αφυδατωμένες εξόκειλαν στο «Βασιλικό Νησί» στην Τασμανία, έχει τη δυνατότητα από την Τρίτη να ξαναμπεί στον ωκεανό και να «συναντηθεί» με τα άλλα 50 μεγάλα θηλαστικά, στα οποία ομάδα από περίπου 150 εθελοντές προσέφεραν πολύτιμες «πρώτες βοήθειες» και τα έσωσαν κατά κυριολεξία. 

Οι εθελοντές, νέοι, βιολόγοι, παππούδες, γκουβερνάντες, καλόγριες, λιμενικοί, έσωσαν και πέντε όμορφα δελφίνια, που επίσης είχαν εξοκείλει στην παραλία «Ναρακούπα», σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
  
«Είναι απίστευτη η ενέργεια, που διέθεσαν οι εθελοντές μας, αναλογιστείτε πως οι πρώτες βοήθειες σε μία φάλαινα απαιτούν τη συλλογική δουλειά 20 ανθρώπων, αυτό κι αν είναι πνεύμα κοινότητας, λοιπόν» δήλωσε ένας εκπρόσωπος των Φυσικών Πάρκων της Τασμανίας, ο Αντριου Βάρντλαφ.

Μία φάλαινα πολύ μικρής ηλικίας ξαναβγήκε... φοβισμένη στην παραλία και οι εθελοντές...την «μετέπεισαν» να ξανανοιχτεί στα βαθιά και να «ακολουθεί» τις... μεγαλύτερες, αναφέρθηκε στα τοπικά ΜΜΕ. 

Επειδή μετά το Νοέμβριο περίπου 400 φάλαινες βγήκαν αφυδατωμένες στα ρηχά, εικάζεται ζωηρά από Αυστραλούς ειδικούς ότι, τα σόναρ - με τις χαμηλές τους συχνότητες - έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα αυτών των μεγάλων θηλαστικών. Πάντως, σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου δεν απαντάται το ανωτέρω φαινόμενο, τουλάχιστον στην έκταση και τη συχνότητα αυτήν. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, από ένστικτο επιβίωσης, οι φάλαινες κολυμπούν όλες μαζί και, όταν κάτι συμβαίνει στην αγέλη, αφορά όλα τα μέλη της.
 
«Έχουν μία τρομερή... κοινωνικότητα οι φάλαινες», παρατήρησε ένας ειδικός, που έδωσε συνέντευξη στο τοπικό δίκτυο ABC, που πρόσθεσε πως «θα πάνε λοιπόν όλες μαζί, ακόμα και προς τον θάνατο».

                                        

εξοκέλλω  αόρ. εξόκειλα, απαρέμφ. εξοκείλει : (λόγ.)  ναυαγώ στην ακτή
εναπομένω  Ρ αόρ. εναπέμεινα και εναπόμεινα, απαρέμφ. εναπομείνει : υπάρχω ως υπόλοιπο· απομένω: Mια μόνο ελπίδα μάς εναπέμεινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: