Aπό την 1η Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο και το σβήνει χωρίς παραθυράκια(;), επισήμανε με έμφαση ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με τίτλο "Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος" στην οποία παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας που ξεκινά το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Ο Πρόεδρος επισημαίνει στο μήνυμά του ότι έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά για να ανακόψουμε τη θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης τα οποία ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε καπνιστές και μη καπνιστές.
Έξι στους δέκα από τους καπνιστές και σχεδόν όλοι οι μη καπνιστές θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Πάτρικ Ρέινολς που έχει ιδρύσει το Ίδρυμα για μια ελεύθερη από τον καπνό Αμερική, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην απαγόρευση όχι μόνο θα συμβάλλει σημαντικά στην προφύλαξη των μη καπνιστών αλλά θα χαροποιήσει ιδιαίτερα και τους επισκέπτες της Ελλάδας.
"Το 50% των Αμερικανών συχνάζει πλέον σε εστιατόρια και μπαρ στα οποία απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα", επισήμανε ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Γ. Κόνολι, αναφερόμενος στην εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία απαγορεύτηκε πριν από αρκετά χρόνια το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι με το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σβήνουμε ένα αμαρτωλό παρελθόν, σβήνουμε το τσιγάρο από την 1η Ιουλίου 2009 σε μια χρονική περίοδο που το κάπνισμα ευθύνεται για 700.000 ημέρες νοσηλείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι ασθένειες που προκαλεί κοστίζουν στο κοινωνικό κράτος 2,14 δισ. ευρώ ετησίως.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στη διάταξη που υπάρχει στο νόμο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κάτω των 70 τ.μ. τα οποία οι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. Ο υπουργός τόνισε ότι τη διάταξη αυτή δεν την περάσαμε επειδή υποχωρήσαμε σε ομάδες πίεσης, αλλά γιατί αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μας δείχνουν ότι η σταδιακή προσαρμογή των καπνιστών σε μια νέα πραγματικότητα είναι επιτυχημένη και συμβάλλει στη στοχευμένη καταπολέμηση του παθητικού καπνίσματος.(;)
Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Τετάρτη 29 Απριλίου 2009
"Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο"
Ετικέτες
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου