Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ (1)-ΔΕΙΓΜΑ



To διάστημα από το τέλος του Α' Παγκόσμιου πολέμου (1918) ως την έναρξη του Δευτέρου (1939) ονομάζεται Μεσοπόλεμος. Σ' αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικά γεγονότα, που προκάλεσαν αλλαγές σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.
*Η Ευρώπη βγήκε από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο υλικά και ηθικά καταρρακωμένη: 8 εκατομμύρια νεκροί, 6 εκατομμύρια ανάπηροι και τεράστιες υλικές ζημιές ήταν τα ορατά αποτελέσματα.
Οι χώρες βγήκαν από τον πόλεμο με τεράστιες καταστροφές και πολλές ανάγκες. Οι άνθρωποι, για να καλυτερέψουν τη ζωή τους, αύξησαν την παραγωγή. Μολονότι λοιπόν υπήρχε αφθονία προϊόντων, αυτοί που τα χρειάζονταν δεν είχαν χρήματα να τα αγοράσουν. Έτσι, τα προϊόντα έμεναν απούλητα, τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν και εκατομμύρια εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.

Η κακή αυτή οικονομική κατάσταση προκάλεσε κοινωνική αναστάτωση που εκδηλωνόταν με πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες κτλ. Οι αντιθέσεις και η αναταραχή μεγάλωναν, καθώς οι λαοί, επηρεασμένοι από τις ιδέες της ρωσικής επανάστασης για ισότητα και δικαιοσύνη, διεκδικούσαν περισσότερα δικαιώματα. Οι ταπεινωτικοί όροι που είχαν επιβάλει στη Γερμανία οι νικητές του Α' Παγκόσμιου πολέμου, ήταν ένας ακόμα λόγος για αναταραχή σ' αυτή τη χώρα.

Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκαν τότε κάποιοι φιλόδοξοι που, υποσχόμενοι κοινωνική τάξη και ευημερία, κατάφεραν να επιβάλουν δικτατορικά καθεστώτα. Στην Ιταλία επικράτησε ο ιδρυτής του φασιστικού κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι και στη Γερμανία ο αρχηγός του ναζιστικού κόμματος Αδόλφος Χίτλερ, που υποσχόταν να κάνει τη Γερμανία μεγάλη δύναμη. Λίγο αργότερα οι λαοί πλήρωσαν ακριβά την επικράτηση αυτού του φασισμού.
Προσφυγικός καταυλισμός στην Κοκκινιά (σημερινή Νίκαια του Πειραιά) το 1929.
Στο διάστημα του Μεσοπολέμου η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Το σημαντικότερο απ' αυτά ήταν να βρεθεί στέγη και απασχόληση για τους Έλληνες πρόσφυγες, που είχαν έρθει μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, όπου δημιουργήθηκαν μεγάλοι προσφυγικοί συνοικισμοί: Νέα Ιωνία, Ν. Σμύρνη, Ν. Φιλαδέλφεια, Νίκαια (στην Αττική), Ν. Μηχανιώνα, Ν. Μουδανιά (στη Θεσσαλονίκη) κ.ά. Οι πρόσφυγες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πνευματική ανάπτυξη της χώρας.


Κατά το Μεσοπόλεμο επικράτησε στην Ελλάδα πολιτική αστάθεια με εξαίρεση την τετραετία κατά την οποία τη διακυβέρνηση της χώρας είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι κυβερνήσεις δεν έμεναν για πολύ στην εξουσία και τα πάθη δεν έλεγαν να σταματήσουν. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοβασιλικοί και κατάφεραν να ξαναφέρουν το βασιλιά Γεώργιο Β'. Ο βασιλιάς ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος στις 4 Αυγούστου 1936 επέβαλε δικτατορία.
Παρέλαση της μεταξικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: