Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ-ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Μια μορφή ρύπανσης που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας, είναι και αυτή που προέρχεται από τους θορύβους που προκαλούνται γύρω μας. Στις μέρες μας 140 εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες συμβιώνουν με ανυπόφορους θορύβους και άλλα 110 εκατομμύρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εργασία και το ύπνο τους. Στη χώρα μας οι μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος κ.ά.) και φυσικά η Αθήνα και ειδικότερα το κέντρο της πάσχει από ηχορύπανση.

Οι  έντονοι, ενοχλητικοί ή βλαβεροί θόρυβοι που δημιουργούνται από ανθρώπινη δραστηριότητα λέμε ότι προκαλούν στο περιβάλλον τους ηχορύπανση.
H ηχορύπανση είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.









Η ηχορύπανση έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Εκτός από τα προβλήματα ακοής που προκαλεί, η ηχορύπανση δημιουργεί άγχος και ευθύνεται για πλήθος ψυχοσωματικών ασθενειών. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε θόρυβο έχουν αυξημένη πίεση, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.

Δηλαδή η ηχορύπανση πλήττει την ανθρώπινη υγεία.

ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ

Η ηχητική απομόνωση ενός χώρου λέγεται ηχομόνωση.

Η ηχορύπανση είναι ένας πολύ σοβαρός και αόρατος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. 

Η κίνηση των οχημάτων, η βιομηχανία και διάφορες άλλες δραστηριότητες δημιουργούν συχνά συνθήκες όχλησης που επηρεάζουν τόσο ψυχολογικά όσο και παθολογικά τους ανθρώπους. 

Από την καρδιά της πόλης μας, της Νέας Φιλαδέλφειας, διέρχονται δυο βασικές οδικές αρτηρίες που εξυπηρετούν τόσο το δίκτυο της πρωτεύουσας όσο και (στην περίπτωση της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας –ΕΟΑΛ) το εθνικό δίκτυο.

Ο μεγάλος όγκος των οχημάτων που τις χρησιμοποιούν και οι επικρατούσες για μεγάλο διάστημα της ημέρας συνθήκες συμφόρησης, επιβαρύνουν τις γειτνιάζουσες συνοικίες με ηχητικούς ρύπους δυσβάσταχτους και ενοχλητικούς.

Προσπάθεια του Δήμου είναι να περιοριστούν οι διάφορες οχλήσεις, μέσω της τοποθέτησης ηχοπετασμάτων ή άλλων παρεμβάσεων, εστιάζοντας κυρίως στο σημαντικότερο απ΄ όλα τα προβλήματα, που εντοπίζεται στην περιοχή εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού όπου βρίσκονται εργατικές πολυκατοικίες, σχολεία, κατοικίες και επιχειρήσεις.


Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης της ηχορύπανσης σκόπιμη είναι η ηχομόνωση των κτιρίων. Ειδικότερα σε κτίρια που φιλοξενούν θορυβώδεις δραστηριότητες, όπως τα κέντρα διασκέδασης, τα κλειστά γήπεδα και οι συνεδριακοί χώροι, καθώς και σε αυτά που η ησυχία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία τους (νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες κ.ά.) επιβάλλεται η επένδυση των τοιχών με υλικά που απορροφούν το θόρυβο, διπλά τζάμια κ.ά. Παράλληλα απαραίτητη είναι η κατασκευή ηχοπετασμάτων και ειδικών ασφαλτοταπήτων που μειώνουν το θόρυβο από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, οι έλεγχοι στα οχήματα και κυρίως στις εξατμίσεις τους και η μεταφορά των εργοταξίων έξω από τις πόλεις, σε συνθήκες που να εξασφαλίζουν την προστασία των εργαζομένων από τη συνεχή έκθεση σε επικίνδυνους θορύβους.
ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ - ΗΧΟΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ 

 - για καρφωτά ή κολλητά ξύλινα δάπεδα 
 - για κολυμβιτά (πλωτά) δάπεδα 
 - για υπάρχοντα δάπεδα, δάπεδα με μοκέτα, λινόλεουμ, laminate 
 - για δάπεδα με ενδοδαπέδια θέρμανση 
 - για κατασκευή ψευδοροφών, διπλών και διαχωριστικών τοιχίων 
 - για υπάρχον τοιχοποιία 
 - για χώρους με μεγάλα ποσά θορύβου (μηχανοστάσια, ασανσέρ, WC, αεραγωγός, κ.λ.π.) 
 - για σωληνώσεις 
 - για χώρους με μεγάλο φάσμα συχνοτήτων (θέατρο, στούντιο ηχογραφήσεων, αίθουσες συναυλιών, γραφεία, κ.λ.π.) 






                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: