Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Ο αέρας έχει βάρος. Λόγω του βάρους του ο αέρας προκαλεί πίεση που ονομάζεται ατμοσφαιρική πίεση.
 Η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται όσο το ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται. Διαδραστικό:ΚΛΙΚ
    


                               
           
                                     


         
                                  

                              

Γεννημένος το 1602 στο Μαγδεμβούργο  ο ερευνητής Ότο φον Γκέρικε  δίδαξε στους ανθρώπους ότι «ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ» να δημιουργήσουν ΚΕΝΟ.  Το 1650, δήμαρχος τότε της πόλης,   κατασκεύασε την πρώτη ΑΝΤΛΙΑ ΚΕΝΟΥ με την οποία αργότερα έκανε και την περίφημη παράσταση  με τα ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου.  Παρήγγειλε δύο χάλκινα κοίλα ημισφαίρια διαμέτρου 50 περίπου εκατοστών σε ένα τεχνίτη της πόλης και μια μέρα παρουσία θεατών που είχαν ειδικά προσκληθεί  προσάρμοσε τα δύο ημισφαίρια ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη σφαίρα, αφαίρεσε με την αντλία τον αέρα από τα ημισφαίρια και . . . . τα ημισφαίρια ήταν αδύνατον να αποσπαστούν το ένα από το άλλο. Οι σχετικές γκραβούρες της εποχής δείχνουν ότι τα δύο ημισφαίρια δεν ήταν δυνατόν να αποσπαστούν το ένα από το άλλο ούτε και στην περίπτωση που τα τράβαγαν προς αντίθετες κατευθύνσεις οκτώ άλογα από κάθε πλευρά. Ο αέρας φαινόταν να ασκεί από την έξω πλευρά μια τρομακτική δύναμη σε καθένα από αυτά  και εφόσον από τη μέσα πλευρά δεν υπήρχε αέρας για να την εξουδετερώσει τα ημισφαίρια ήταν σχεδόν αδύνατον να διαχωριστούν.

                                           


Η πίεση που εξασκείται σε κάθε επιφάνεια από τον αέρα της ατμόσφαιρας. Οφείλεται στο βάρος του αέρα που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια και η ύπαρξή της αποδείχτηκε για πρώτη φορά από τον Γκέρικε με τα "ημισφαίρια του Μαγδεμβούργου". Ο Τορικέλι, με το περίφημο πείραμά του, κατόρθωσε να μετρήσει για πρώτη φορά την ατμοσφαιρική πίεση (1643) και παράλληλα κατασκεύασε το πρώτο όργανο με το οποίο μετρούμε την ατμοσφαιρική πίεση. Τα όργανα αυτά λέγονται βαρόμετρα .

Η ατμοσφαιρική πίεση μεταβάλλεται όσο αυξάνεται το ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης. 

Οι παράγοντες που μεταβάλλουν την πίεση αυτή, εκτός από το ύψος είναι η πυκνότητα του αέρα, η θερμοκρασία του και η σύστασή του. Οι ακριβείς τιμές της ατμοσφαιρικής πίεσης στα διάφορα ύψη βρέθηκαν από μετρήσεις με αερόστατα, αεροπλάνα, πυραύλους ή δορυφόρους.

Αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας η πίεση διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Για τον ίδιο τόπο η ατμοσφαιρική πίεση παρουσιάζει μεταβολές που ακολουθούν τις μεταβολές της θερμοκρασίας, γιατί η θερμοκρασία μεταβάλλει την πυκνότητα άρα και το βάρος του αέρα.

Επειδή η ατμοσφαιρική πίεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Μετεωρολογία αφού είναι η γενεσιουργός αιτία των ανέμων, κυκλώνων κ.λπ. γι' αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των μεταβολών αυτής την ίδια χρονική στιγμή σε όλους τους τόπους της Γης. Η πίεση που μετράμε με τα βαρόμετρα σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Γης, διορθώνεται ώστε να αντιστοιχεί στη θερμοκρασία 0ο C. Όλοι οι τόποι που έχουν την αυτή χρονική στιγμή την ίδια ατμοσφαιρική πίεση ενώνονται με μια γραμμή που λέγεται ισοβαρής καμπύλη. Σχηματίζεται έτσι ένα σύνολο από καμπύλες γραμμές που προσδιορίζουν εύκολα τα βαρομετρικά χαμηλά ή υψηλά και κατ' επέκταση τα φαινόμενα που θ' ακολουθήσουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: