Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

ΓΡΙΠΗ Α-IΟΣ H1N1,ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ



Συμβουλές και πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης της νόσου.

1. Ο νέος ιός Α (Η1Ν1) περιέχει γονίδια από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ έως τώρα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, με σταγονίδια της αναπνοής και άλλα σωματικά υγρά.

2. Τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους μυς, πονοκέφαλο, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα, όπως ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετός.

3. Ο νέος ιός δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή προϊόντων του. Δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.

4. Μέχρι στιγμής, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι ήπιας μορφής. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται νοσηλεία ενώ η εξέλιξη των περισσότερων νοσηλευομένων είναι καλή. Αιτία των θανάτων που έχουν καταγραφεί ήταν οι επιπλοκές της νέας γρίπης και όχι η προσβολή από τον ιό καθαυτό.

5. Πανδημία συμβαίνει όταν ο νέος ιός προσβάλλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχει ανοσία στον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν 3 πανδημίες (το 1918, το 1957 και το 1968).

6. Ο ιός είναι ευαίσθητος στις δύο από τις τέσσερις φαρμακευτικές ουσίες που διατίθενται κατά της γρίπης (άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτές), αλλά είναι ανθεκτικός στις υπόλοιπες δύο.

7. Το εμβόλιο κατά της κοινής γρίπης δεν προστατεύει ενάντια στο νέο ιό. Γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί αν παρέχει μερική μόνο προστασία.

8. Τα πιο αποτελεσματικά ατομικά μέτρα πρόληψης της νόσου είναι: Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συνιστάται η χρήση αλκοολούχου διαλύματος ή εμποτισμένων μαντιλιών. Κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το φτέρνισμα ή το βήχα και πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά. Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

9. Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν σε προσβεβλημένη περιοχή να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις από τους αρμόδιους οργανισμούς, στη διάρκεια της παραμονής τους εκεί να τηρούν ευλαβικά τα παραπάνω μέτρα πρόληψης, να αποφεύγουν τις χειραψίες και το συνωστισμό, να μην αγγίζουν μάτια, μύτη και στόμα χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους, να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς. Αν παρουσιαστούν συμπτώματα, απαιτούνται αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και αναβολή της επιστροφής.

10. Οσοι επιστρέφουν από μολυσμένη περιοχή θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για 7 ημέρες μετά την επιστροφή τους. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν πυρετό ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, συνιστάται να παραμείνουν στο σπίτι προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα. Επιπλέον, να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό τους. Οδηγίες μπορούν να λάβουν και από το ΚΕΕΛΠΝΟ, στο τηλέφωνο 210-5212054.

Ε.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: