Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ(2)-Η ΑΘΗΝΑ-ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑΗ μοναδική ομοιότητα της Αθήνας του  1860 και της σημερινής Αθήνας είναι τα ανάκτορα του Όθωνα, που σήμερα στεγάζουν τη Βουλή και το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Η ανερχόμενη μεσαία κοινωνική τάξη αναζητεί νέα ηθικά και αισθητικά πρότυπα. Και αυτά τα πρότυπα τα βρίσκει στις αρχαίες δημοκρατίες της Αθήνας και της Ρώμης. Στην Ελλάδα ο νεοκλασικός ρυθμός  ήρθε μέσω της Γερμανίας. Η Βαυαρία του Λουδοβίκου αποτελούσε εκείνη την εποχή ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Νεοκλασικισμού. Εντούτοις, στην Ελλάδα το νεοκλασικό στυλ αποκτά τη δική του δυναμική και ιδιαιτερότητα, με κύρια χαρακτηριστικά την αναβάπτιση στα κλασικά πρότυπά του, την πλατιά αποδοχή του που ξεπερνά τα μνημειακά κτίσματα και τα εύπορα στρώματα για να φθάσει ως την ευρεία μάζα του πληθυσμού.
Οι κατώτερες τάξεις έκτιζαν σπίτια, χωρίς την επίβλεψη κάποιου αρχιτέκτονα, με το μεράκι των μαστόρων και επεδίωκαν να στολίσουν την εξωτερική όψη με στοιχεία νεοκλασικά επιδιώκοντας να παρουσιάσουν κάτι ωραίο.


«Αιδ’ Εις Αθήναι …η πριν πόλις»
Ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας με κείμενα Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες Σπύρου Βασιλείου