Η λαϊκή τέχνη αντιπροσωπεύει την αίσθηση που έχει ο λαός για το ωραίο και που την αποτυπώνει στα σκεύη και στα αντικείμενα που τον περιβάλλουν στην καθημερινή του ζωή. Τα έργα της λαϊκής τέχνης δε φιλοδοξούσαν να θεωρηθούν έργα με καλλιτεχνικές αξιώσεις ούτε να συγκριθούν με έργα μεγάλων επώνυμων καλλιτεχνών. Ολη τους η ομορφιά είναι η απλότητα και η πηγαία αίσθηση του ωραίου που έχει ο λαός, γιατί απ' τα χέρια των καθημερινών ανθρώπων του χωριού και της πόλης βγήκαν τα αριστουργήματα που έχουμε σήμερα σαν πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά και που ονομάζουμε παραδοσιακή και λαϊκή τέχνη.
Τα έθιμα και οι παραδόσεις κάθε περιοχής που διαφέρουν συχνά από τόπο σε τόπο κι η διαφορετική μορφολογία του εδάφους (βουνό ή νησί) του τόπου διαμονής τους επέδρασαν στη μορφή και στα θέματα των έργων της λαϊκής τέχνης, όπως τα συναντούμε στην υφαντουργία, στα κεντήματα, στην κεραμεική, στην κατεργασία του ξύλου στην ταπητουργία, στην ενδυμασία.
Η ελληνίδα γυναίκα κλεισμένη για αιώνες μέσα στο σπίτι, είχε σαν αποκλειστική της ασχολία το νοικοκυριό και την τέχνη της υφαντικής, του κεντήματος και της βαφής των υφασμάτων που η ίδια ύφαινε. Αυτή φρόντιζε για τα ενδύματα της οικογένειας και για τη διακόσμηση του σπιτιού.
Χάρη στους εθνογράφους,που φρόντισαν να συγκεντρώσουν και να διασώσουν τις παραδοσιακές μας ενδυμασίες, γνωρίζουμε σήμερα αρκετά πράγματα γι' αυτές.
Τα στολίδια, τα κεντήματα, τα κοσμήματα που τις διακοσμούν και τα εξαρτήματα που τις απαρτίζουν διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Η νυφιάτικη φορεσιά ήταν το πιο πολύτιμο και επίσημο ένδυμα για την γυναίκα. Τη φορούσε σ' ολες τις γιορτές και τα πανηγύρια για όλη της τη ζωή.
Κάθε σχέδιο πάνω στο κέντημα ή στο υφαντό και κάθε κομμάτι της φορεσιάς είχε το συμβολισμό του. Για παράδειγμα ο κόκορας που συναντούμε συχνά στα λαϊκά κεντήματα, συμβόλιζε την γονιμότητα και το γάμο. Το "δέντρο της ζωής" που δείχνει ένα σχήμα από φυτά και δυο αντικρυστά πουλιά να κάθονται πάνω στα κλαδιά τους, συμβόλιζε την αφοσίωση στο γάμο και το σπιτικό.
http://www.evrytan.gr/ENCYKLOPAIDIA0/klironomia2/L_Texni.htm
http://www.europe-greece.com/master_gr.php?passpage=http://www.europe-greece.com/folkart.php
http://cretanhistory.tripod.com/paradosi/texni.htm
Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007
ΛΑ'Ι'ΚΗ ΤΕΧΝΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου