8.000 μαθητές εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την εκπαίδευση κυρίως για οικονομικούς λόγους- Ένας στους 10 Έλληνες δεν τελείωσε το Δημοτικό
«Σταμάτησα το Γυμνάσιο στα 14 μου χρόνια, μετά τον χωρισμό των γονιών μου. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, άρχισα αμέσως να δουλεύω σε ζαχαροπλαστεία, στην αρχή, ως οδηγός τώρα. Τότε δεν είχα άλλη επιλογή, παρά να μην τελειώσω το σχολείο».
O25χρονος Κωνσταντίνος Κατσουλάκης από τα Χανιά, υποχρεώθηκε πριν από έντεκα χρόνια να αφήσει το σχολείο, όπως συμβαίνει με περίπου οκτώ χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο. Τόσοι είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα θρανία πριν ολοκληρώσουν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό- Γυμνάσιο). Η εγκατάλειψη του υποχρεωτικού σχολείου στη χώρα μας έχει «μακρά ιστορία» και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Στην τελευταία απογραφή πληθυσμού αποκαλύπτεται ότι 1.000.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε το Δημοτικό Σχολείο, ενώ περίπου 2.800.000, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική- στοιχειώδη εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο (Δημοτικό- Γυμνάσιο). Το σημαντικότερο; Ανάμεσα στις δύο απογραφές (1991- 2001), περίπου 120.000 παιδιά δεν ολοκλήρωσαν την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παρ΄ όλο που βρίσκονταν σε σχολική ηλικία όταν αυτή θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική. Σήμερα, 32 χρόνια μετά τη συνταγματική κατοχύρωση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, περίπου 8.000 παιδιά- σύμφωνα με τα στοιχεία- εξακολουθούν να εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το Γυμνάσιο! Ο Κ. Κατσουλάκης είναι σήμερα μαθητής του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στα Χανιά. «Σκέφθηκα ότι πρέπει να τελειώσω έστω το Γυμνάσιο. Παρά το γεγονός ότι φίλοι μου με αποθάρρυναν, λέγοντάς μου "τι θέλεις τώρα το σχολείο;", εγώ κατάλαβα ότι ποτέ δεν είναι αργά». «Όταν τελείωνα την Α΄ Γυμνασίου, πέθανε ο πατέρας μου. Ήμασταν έξι παιδιά και τα μεγαλύτερα, υποχρεωτικά, έπρεπε να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να συντηρήσουμε τους άλλους. Σταμάτησα το σχολείο, αλλά το είχα πάντα απωθημένο». Η 33χρονη, σήμερα, Αργυρώ Ρουμελιωτάκη από τα Χανιά, είναι μητέρα πέντε παιδιών και παράλληλα, τον τελευταίο χρόνο μαθήτρια του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Η κ. Ρουμελιωτάκη υποχρεώθηκε να αφήσει το σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς της. Άλλωστε, οι παράγοντες φτώχεια- ανεργία- πολιτιστική στέρηση συντελούν σημαντικά στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και στην εκπαιδευτική αποστέρηση.
Μαύρο ρεκόρ στον Μυλοπόταμο
"TA NEA" Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου