Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

















Αστικοποίηση:διαρκής συγκέντρωση πληθυσμού σε αστικά κέντρα.

Σήμερα περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Γης  ζει σε αστικά κέντρα. Η αστικοποίηση, με όλες τις θετικές και αρνητικές πλευρές της έχει φανατικούς υποστηρικτές και πολέμιους, καθένας από τους οποίους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα την ενθαρρύνουν ή επιθυμούν τη σταδιακή μείωση της.

Τα οφέλη της αστικοποίησης

 Σημαντικότερο όφελος είναι το υψηλότερο εισόδημα των κατοίκων των πόλεων σε σχέση με αυτούς που ζουν στην ύπαιθρο.

Άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής γίνονται πιο άμεσα αντιληπτοί στους κατοίκους των πόλεων. Για παράδειγμα, τα κυβερνητικά προγράμματα εφαρμόζονται αμεσότερα στα αστικά κέντρα και έτσι βελτιώνονται οι μεταφορές, οι επικοινωνίες,  η υγιεινή και η διαχείριση των αποβλήτων. Ταυτόχρονα, τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι πιο αποτελεσματικά αφού ένας νέος στην πόλη έχει περισσότερες εκπαιδευτικές επιλογές.

Επιπλέον, στις περισσότερες αστικές περιοχές, η γονιμότητα των ζευγαριών είναι σχετικά χαμηλή επειδή η φροντίδα των παιδιών όταν οι γονείς δουλεύουν είναι τόσο δύσκολη όσο και δαπανηρή. Οι οικογένειες με λιγότερα παιδιά είναι σε καλύτερη θέση στο να συγκεντρώσουν τους πόρους τους για εκπαίδευση των παιδιών παρέχοντας καλύτερη μόρφωση και ανατροφή και ενδυναμώνοντας τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές του παιδιού.

Δεύτερον, η αστικοποίηση ωφελεί την κοινωνία και τη χώρα.  Οι πόλεις αποτελούν επιχειρηματικά κέντρα και χώρος ύπαρξης πολλών βιομηχανιών με πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, στοιχεία που ευνοούν την αύξηση της παραγωγής. Η συγκέντρωση πολλών μορφωμένων και δημιουργικών ανθρώπων σε μια πόλη σημαίνει με τη σειρά της την εφαρμογή νέων ιδεών που επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Τρίτον, η αστικοποίηση μπορεί να ωφελήσει και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι άνθρωποι που μετακομίζουν στις πόλεις συχνά στέλνουν εμβάσματα σε συγγενείς του που ζουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Η ίδια η μετακίνηση προς την πόλη σημαίνει μείωση της ανεργίας αλλά και αύξηση των μισθών στην ύπαιθρο.

Ο αντίλογος

Εκείνοι που επιχειρηματολογούν κατά της αστικοποίησης στηρίζονται κυρίως στις κοινωνικές πτυχές της συγκέντρωσης πολλών κατοίκων σε μια πόλη και την ποιότητα ζωής τους... Εξαιτίας της ύπαρξης πολλών βιομηχανιών και ανεπαρκών αποχετευτικών συστημάτων, οι συνθήκες υγιεινής στις πόλεις είναι κατά βάση χειρότερες απ' ότι στην ύπαιθρο, γεγονός που υπονομεύει την ατομική και δημόσια υγεία.

Επίσης, παρά το επιχείρημα περί αύξησης των εισοδημάτων, η αστικοποίηση συνδέεται και με την αύξηςη της φτώχιας στα αστικά κέντρα, με το ρυθμό αύξησης των φτωχών στα αστικά κέντρα να υπερβαίνει τον αντίστοιχο παγκόσμιο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε τρώγλες των πόλεων, με σταθερά αυξητικές τάσεις μέχρι το 2020.

Οι κοινωνικές ανισότητες που υφίστανται στις πόλεις προκαλούν κοινωνικά προβλήματα, όπως εγκληματικότητα και βίαιες συγκρούσεις. Η αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις αναπτυσσόμενων χωρών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον αριθμό νέων ανθρώπων. Μάλιστα, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι μέχρι το 2030, το 60% του πληθυσμού των πόλεων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα αποτελείται από νέους κάτω των 18 ετών. Ο συνδυασμός μικρής ηλικίας, φτώχιας και μειωμένων επαγγελματικών ευκαιριών οδηγεί σε αύξηση της εγκληματικότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: