Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Η βία περνά από την οθόνη στην ψυχή τους

Τα αγόρια που παρακολουθούν συστηματικά βίαια τηλεοπτικά προγράμματα στις ηλικίες των 2 έως 5 ετών εκδηλώνουν επιθετικότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι σε συμμαθητές και δασκάλους, όταν πάνε σχολείο. Η εκτενέστερη έρευνα όλων των εποχών, κατά την οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα μιας 40ετούς μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική με τη συμμετοχή 8.000 οικογενειών, δεν αφήνει περιθώρια για την επιρροή της τηλεόρασης στη διάπλαση του χαρακτήρα.Τα πορίσματα δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και μελών του Ερευνητικού Ινστιτούτου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σιάτλ, που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος της Αμερικανικής Ιατρικής Επιθεώρησης «Παιδιατρική», αποκαλύπτουν ότι πολλά φαινομενικά αθώα προγράμματα κινουμένων σχεδίων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ανυπακοή που εκδηλώνουν πολλά αγόρια στην ηλικία των επτά με εννέα ετών. Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Δημήτρης Χριστάκης και ο Αμερικανός συνάδελφός του δρ. Φρέντερικ Ζίμερμαν ανέλυσαν τις τηλεοπτικές συνήθειες 330 παιδιών (184 αγοριών και 146 κοριτσιών) ηλικίας δύο έως πέντε ετών και εκτίμησαν τη συμπεριφορά τους μετά την πάροδο πέντε ετών.
Διαπίστωσαν ότι δημοφιλή προγράμματα όπως ο «Σπάιντερμαν», οι «Πάουερ Ρέιντζερς» και ο «Πόλεμος των Αστρων» (η γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας που έχει μεταφερθεί σε τηλεοπτική εκπομπή στις ΗΠΑ με ήρωες καρτούν) περνούν λανθασμένα πρότυπα, κυρίως, στα αγόρια, που ταυτίζονται πιο εύκολα με τους ήρωες και ευθύνονται για την τάση τους να μπλέκουν σε φασαρίες αλλά και για την σκληρή τους στάση απέναντι σε ανθρώπους και ζώα.
Κυρίως, ενοχοποιείται η «ικανότητα» των καρτούν να συνθλίβονται και να σηκώνονται την επόμενη στιγμή χωρίς να έχουν πάθει ούτε γρατζουνιά, κάτι που εξαπατά τους μικρούς τηλεθεατές, με αποτέλεσμα να αποκτούν ψευδή εντύπωση για τις συνέπειες της βίας στην πραγματική ζωή. Πέρα από τα κινούμενα σχέδια, οι ειδικοί επεκτείνουν το χαρακτηρισμό της βίαιης τηλεοπτικής εκπομπής και στα ποδοσφαιρικά ματς, καθώς τα σκληρά «μαρκαρίσματα» που πραγματοποιούνται εντός γηπέδου συχνά παρερμηνεύονται από τους μικρούς τηλεθεατές, με συνέπεια τέτοιου είδους ενέργειες να εκλαμβάνονται ως σωστός τρόπος συμπεριφοράς.
«Αθώος» ο Γουίνι!Τα τελευταία πορίσματα έρχονται να προστεθούν στην εντυπωσιακή λίστα με τα προγενέστερα ευρήματα, που αποδεικνύουν ότι η τηλεόραση διαπλάθει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα των μικρών παιδιών. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, πως το αποτέλεσμα της τηλεθέασης δεν είναι πάντα αρνητικό, καθώς εκπαιδευτικά προγράμματα σαν το «Σέσαμι Στριτ» και μη βίαιες σειρές καρτούν, όπως το «Αρκουδάκι Γουίνι» δεν βρέθηκαν να προκαλούν επιθετικότητα σε αγόρια ή κορίτσια. «Το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι το κλειδί για το πώς αυτά θα επηρεάσουν τα παιδιά. Συνεπώς, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι είδους προγράμματα επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν», επισημαίνει ο δρ. Χριστάκης, προσθέτοντας πως η έρευνα δείχνει ότι τα κορίτσια, ευτυχώς, δεν επηρεάζονται, όπως τα αγόρια, από τα βίαια τηλεοπτικά προγράμματα.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: