Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007


Η κοινωνία της Σπάρτης χωρίζονταν σε μερικά κοινωνικά στρώματα, η θέση των οποίων ήταν απόλυτα ξεκαθαρισμένη ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις προς το κράτος. Το σύστημα διακυβέρνησή της ήταν κυρίως ολιγαρχικό.

"Σπαρτιάτες" ονομάζονταν οι κύριοι, η αριστοκρατική τάξη, που προερχόταν από τους καθαυτό Δωριείς.Τα δικαιώματά τους ήταν και οικονομικά και πολιτικά. Ζούσαν παρασιτικά και η μόνη απασχόληση που τους κινούσε το ενδιαφέρον ήταν ο πόλεμος. Ήταν η άρχουσα τάξη.
Οι "Περίοικοι" ήταν επίσης Δωριείς(;), αλλά ζούσαν στις πόλεις και τις τοποθεσίες γύρω από τη Σπάρτη. Είχαν κάποια αυτονομία, αλλά δεσμεύονταν από τις θελήσεις και αποφάσεις των εξουσιαστικών οργάνων της Σπάρτης. Ασχολούνταν, κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, , το εμπόριο και γενικά όλα τα χειρονακτικά επαγγέλματα λαμβάνοντας κάποιο ποσοστό από την παραγωγή. . Ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να ταξιδεύουν σ’ άλλες πόλεις.
(;) Για την καταγωγή τους υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Τέλος υπήρχαν οι "είλωτες", υποδουλωμένοι πληθυσμοί ή αιχμάλωτοι πολέμων, πάνω στους οποίους οι Σπαρτιάτες είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτου. Αυτοί καλλιεργούσαν τη γη κι έτρεφαν τους "καθαρόαιμους" Σπαρτιάτες. Ακόμα και στον πόλεμο ήταν βοηθητικοί.Γνωστός είναι από την ιστορία ο σκληρός τρόπος με τον οποίο μεγάλωναν το παιδιά των Σπαρτιατών, είτε αυτά ήταν άνδρες είτε γυναίκες. Ο τρόπος αυτός διαμόρφωνε ανθρώπους ικανούς ν' ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός πολέμου, χωρίς να παίρνεται σοβαρά η πνευματική ανάπτυξη του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: