Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Τι λέμε ανακύκλωση;


Τι λέμε ανακύκλωση;
Ανακύκλωση είναι η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσουμε αντικείμενα που ενώ μοιάζουν άχρηστα και θα κατέληγαν στα σκουπίδια, διατηρούν σημαντικό μέρος της αξίας τους.Τα υλικά που ανακυκλώνουμε είναι το χαρτί, το γυαλί και τα μέταλλα.
Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε;
Γιατί τα καλά της ανακύκλωσης είναι πολλά. Να μερικά από αυτά:
Είναι χρήσιμα υλικά. Δεν χάνουν την αξία τους. Πουλώντας τα κερδίζουμε χρήματα. Ξαναλιώνονται για να φτιαχτούν πάλι χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Εξοικονομούμε επομένως πρώτες ύλες, ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες και βοηθάμε την οικονομία της χώρας μας.
Εξοικονόμηση πρώτων υλών.
Τι είναι πρώτες ύλες; Το χαρτί, το γυαλί και το μέταλλο, δεν υπάρχουν στη φύση στη μορφή που τα ξέρουμε. Βγαίνουν από κάποια άλλα υλικά που λέγονται πρώτες ύλες.
Από ποιες ύλες δημιουργούνται; Το χαρτί βγαίνει από το ξύλο. Το γυαλί από την άσβεστο, την άμμο και τη σόδα. Το μέταλλο βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα της γης σαν ορυκτό μετάλλευμα. Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε να μην χάνονται ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες πρώτων γυαλιού, χαρτιού και μετάλλου. Εξοικονομούμε επομένως πρώτες ύλες.
Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου.
Η ενέργεια που χρειάζεται για παράγουμε χαρτί, γυαλί και μέταλλο από τις πρώτες ύλες είναι πολλαπλάσια απ' ότι όταν αυτά κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά. Άρα εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα (στο γυαλί 31%, στο χαρτί 65% και στο αλουμίνιο 95%).
Λόγου χάρη 1000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130-170 κιλά πετρέλαιο, 1000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν 12 κιλά πετρέλαιο.
Με την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτήθηκε για να κατασκευαστούν τα κουτιά που σήμερα ανακυκλώνονται στη χώρα μας, μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας πόλης 20000
κατοίκων.
Οφέλη για το περιβάλλον.
Κάνοντας ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον;
Ναι, γιατί τα χαρτιά, τα γυαλιά και τα μέταλλα ΔΕΝ τα πετάμε στα σκουπίδια. Χρειαζόμαστε λοιπόν λιγότερους χώρους για να θάβουμε τα σκουπίδια (χωματερές). Τα απορριμματοφόρα των δήμων θα κάνουν λιγότερα δρομολόγια, δηλαδή θα καίνε λιγότερα καύσιμα. Άρα θα έχουμε και λιγότερο νέφος που είναι τόσο επικίνδυνο για τη ζωή μας. Οι βιομηχανίες θα ρυπαίνουν λιγότερο, θα έχουμε καθαρότερες ακτές, θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και τον αέρα. Θα σώσουμε δέντρα, γιατί δεν θα γίνουν χαρτιά. Θα ελαττώσουμε τα μεταλλεία, αυτές τις τεράστιες "πληγές της φύσης" που δημιούργησε ο άνθρωπος. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι με την ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον. Προστατεύουμε τον πλανήτη Γη.
Οφέλη για τη χώρα μας.

Τι σημαίνει όμως εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών για τη χώρα μας;
Η χώρα μας δεν θα δαπανήσει χρήματα για να φέρει πρώτες ύλες χαρτιού, γυαλιού και μετάλλου, αφού εμείς θα έχουμε ανακυκλώσει αυτά τα πράγματα, που είναι από μόνα τους πρώτη ύλη. Επομένως δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου για να κινηθούν τα εργοστάσιά μας που φτιάχνουν αυτά τα υλικά. Άρα θα παραμείνουν χρήματα στα ταμεία της χώρας για να φτιαχτούν διάφορα έργα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε στη βελτίωση της Εθνικής Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: