Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ

Όλα αυτά αναφέρονται στο πολύ μακρινό παρελθόν. Και τίθεται το ερώτημα; Πού έγραφαν την εποχή εκείνη, πώς κοινολογούσαν γραπτά, όσα ήθελαν να μάθουν οι άλλοι; Πώς διασώθηκαν;



Γενικά γνωρίζουμε ότι από τα πανάρχαια χρόνια, σκάλιζαν σε ξύλο, σε πέτρες, σε πλάκες, σε λεία τετράγωνα μάρμαρα, σε σανίδες αλειμμένες με κερί, σε δέρματα, ωμοπλάτες από ζώα, όστρακα, κεραμίδια, σε φλοιούς από δένδρα, αργότερα σε παπύρους, σε περγαμηνές - το όνομα το πήραν από την Πέργαμο -, ανάλογα με την εποχή και τελικά στο χαρτί.
Πάντως με την ανεύρεση πινακίδας- σε ξύλο - στον αρχαιότατο λιμναίο οικισμό της Καστοριάς, που ανάγεται στο 7.000 π.Χ. αποδεικνύεται ότι η γραφή ήταν γνωστή από πολύ νωρίς. Κι ας μην υπάρχουν πολλά τέτοια ευρήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις διάφορες βραχογραφίες των Ελληνικών σπηλαίων που βρέθηκαν.
Με τα λίγα αυτά που αναφέραμε μπορεί να γίνει κατανοητό, πού και πώς έγραφε ο Πιτθέας (1240 π.Χ.) και οι άλλοι όσα ήθελαν να διασώσουν. Αλλωστε βρέθηκαν διάφορες επιγραφές σε πέτρες, μάρμαρο κλπ. (Καλαυρία- Τροιζήνα-Μέθανα).
Ετσι, λοιπόν, δεν είναι καθόλου περίεργο, που άφησαν έργα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: