Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Μήνυμα-εφιάλτης για το μέλλον του πλανήτη

Ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς διαβουλεύσεις για το κλίμα ξεκίνησε το Σάββατο στη Βαλένθια της Ισπανίας. Επειτα από 6 μέρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί Περιβάλλοντος 140 και πλέον χωρών υιοθέτησαν το τελικό κείμενο της 4ης και τελευταίας φετινής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Η νέα έκθεση, υπό τον τίτλο «Synthesis Report», συνοψίζει τις 3 προηγούμενες σε 30 σελίδες. Μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι αποτελεί προϊόν ανθρώπινης δραστηριότητας. Κάνει λεπτομερή αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τη ζωή στον πλανήτη αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα.
Επισημαίνει ότι από το 1970 έως το 2004 αυξήθηκαν κατά 70% τα αέρια του θερμοκηπίου και προβλέπει ότι εφόσον εξακολουθήσουν ν’ αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα υπάρξουν δραματικές συνέπειες για όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Μερικά από τα δεινά που μας περιμένουν θα είναι: λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής έως το 2030, αύξηση της στάθμης των θαλασσών (από 0,18 μ. έως 0,59 μ. μέχρι το 2100), περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, κυκλώνες και τυφώνες πρωτοφανούς έντασης κι εκτεταμένες εξαφανίσεις ειδών ζώων και φυτών. Οι επιστήμονες της IPCC εκτιμούν ότι αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, θα εξαφανιστεί το 20%-30% των γνωστών ειδών ζώων και φυτών, ενώ αν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, θ’ απειληθεί με εξαφάνιση το 40%-70%. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο η αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τον 1,1 βαθμό Κελσίου, ενώ το πιο απαισιόδοξο κάνει λόγο για αύξηση ακόμη και 6,4 βαθμών Κελσίου. Η έκθεση προτείνει σειρά μέτρων για να αποτραπούν τα χειρότερα και γενναίες επενδύσεις σε «πράσινη» τεχνολογία και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Το κείμενο αυτό θ’ αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας. Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με τη λίστα συμμετεχόντων στη διάσκεψη, η Ελλάδα εμφανίζεται χωρίς εκπροσώπηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε χαμηλότερο υπηρεσιακό επίπεδο.
Αρκτική

Οι αιώνιοι πάγοι της Γροιλανδίας εξαφανίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Κινδυνεύουν παράκτιες περιοχές και νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού. Απειλείται επίσης ο τρόπος ζωής των αυτόχθονων πληθυσμών του Αρκτικού Κύκλου, όπως οι Ινουίτ, οι οποίοι βλέπουν το έδαφος να εξαφανίζεται κάτω απ’ τα πόδια τους.
Βόρειος Αμερική

Η Καλιφόρνια και οι σιτοβολώνες των μεσοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις κλιματικές αλλαγές. Καθώς μειώνεται το χιόνι στα Βραχώδη Ορη, οι περιοχές αυτές στο μέλλον θα έχουν σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας τους θερινούς μήνες.
Ασία

Θα πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ήπειρο από την αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η εναλλαγή ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται ν’ αυξήσει τη θνησιμότητα από διαρροϊκές ασθένειες. Σε κεντρική και νοτιοανατολική Ασία το 2050 θα μειωθούν σημαντικά τα υδάτινα αποθέματα των μεγάλων ποταμών, με άμεσες επιπτώσεις σε υδροδότηση και καλλιέργειες.
Αμαζόνιος

Το βρόχινο δάσος του Αμαζονίου -οι «πνεύμονες» του πλανήτη μας- θα μετατραπεί σε άνυδρη σαβάνα, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και η λειψυδρία θα «σκοτώσουν» τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του.
Ευρώπη

Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων θα κλείσουν λόγω έλλειψης χιονιού, γεγονός το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της «γηραιάς ηπείρου».
Αυστραλία

Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα θα «πεθάνει». Πολλά είδη κοραλλιών θα εξαφανιστούν ως το 2020, καθώς δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε κτηνοτροφία, γεωργία και βιοποικιλότητα.
Αφρική

Οι σοδειές θα μειωθούν κατά το ήμισυ σε ορισμένες χώρες της «μαύρης ηπείρου» ως το 2020, λόγω της λειψυδρίας που θα πλήξει 70-250 εκατομμύρια ανθρώπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιμών. Μαζικές εξαφανίσεις ζώων και φυτών.
Ανταρκτική

Η τήξη των πάγων θα είναι πιο αργή και πιθανότατα δεν θα συμβεί προτού περάσει ένας αιώνας.
Μεσόγειος
Σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της θα υποστεί η Νότια Ευρώπη. Οι χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θα δοκισμαστούν περισσότερο από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της λειψυδρίας και της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας. Οι περίδοι ξηρασίας θα γίνουν συχνότερες, με άμεσες επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ τα δάση θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές.
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: