Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Ανατρέπεται η θεωρία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων



Ανατρέπεται η θεωρία μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων

Η ανακάλυψη απολιθωμάτων ολόκληρων κοινοτήτων που χρονολογούνται στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου ανατρέπει την ισχύουσα θεωρία του μαζικού αφανισμού πολλών ειδών του πλανήτη από μια πρόσκρουση της Γης με μετεωρίτη.
Σύμφωνα με την ισχύουσα θεωρία, η σύγκρουση αυτή προκάλεσε την εξαφάνιση πολλών ειδών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και των δεινοσαύρων, ενώ η Γη βίωσε ένα παρατεταμένο χειμώνα εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που προκάλεσε η σύγκρουση. Σήμερα, νέα επιστημονικά στοιχεία κάνουν τους επιστήμονες να αμφισβητούν αυτή τη θεωρία ως «υπερ-απλουστευμένη», χωρίς ωστόσο να μπορούν να διατυπώσουν μια ακριβή νέα θεωρία.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από γεωλόγους και παλαιοντολόγους σε διάφορα μέρη της Γης παρέχουν ικανές αποδείξεις που δείχνουν ότι στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου η Γη είχε την εμπειρία πρόσκρουσης με μετεωρίτη περισσότερες από μία φορές. Η κυριότερη, αυτή στη μεξικανική χερσόνησο Γιουκατάν, συνέβη τουλάχιστον 300.000 χρόνια πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Ταυτόχρονα, επιστημονικές αναφορές κάνουν λόγο για απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών που συνδέουν τους μεγάλους αφανισμούς πολλών ειδών με ηφαιστειακές εκρήξεις που σάρωσαν την Ινδία τη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο.
Με άλλα λόγια, το παγκόσμιο οικοσύστημα διένυε περίοδο αναταραχής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι εξαφανίσεις ειδών μπορεί να οφειλόταν σε διάφορους λόγους και όχι στο γεγονός μίας σύγκρουσης μετεωρίτη με τη Γη. Η ιδέα ενός τέτοιου γεγονότος απέκτησε επιστημονική βάση μετά από την ανακάλυψη ιχνών ιριδίου στο υπέδαφος πολλών περιοχών του πλανήτη την ίδια γεωλογική περίοδο, και επικράτησε έναντι οποιασδήποτε άλλης μετά την ανακάλυψη του κρατήρα που δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση στο Μεξικό. Όμως, σε μερικά μέρη, το ίχνος των δεινοσαύρων εξαφανίζεται αρκετά νωρίτερα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια: