Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Κλίμα για παγκόσμιο πόλεμο


ΜΠΑΛΙ Θα μειωθούν οι καλλιέργειες, θα λείπει το πόσιμο νερό, θα πυροδοτηθούν συρράξεις προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Προς μια τελική πρόταση χωρίς δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα φαίνεται ότι οδεύει, εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων, η διάσκεψη για το κλίμα στο Μπαλί, την ώρα που οι οργανώσεις του ΟΗΕ προειδοποιούν για τις τεράστιες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην υγεία και τον κίνδυνο, ακόμη και εμφύλιων συρράξεων σε όλο τον κόσμο.

Ιθαγενείς Παπούα διαδηλώνουν στο Μπαλί για την καταστροφή των τροπικών δασών (φωτ. Reuter)Μελέτη του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον που δημοσιοποιήθηκε χθες στο Μπαλί επισημαίνει ότι οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενδέχεται να επιδεινώσουν τις υποβόσκουσες εντάσεις μεταξύ πληθυσμών, πυροδοτώντας έναν «παγκόσμιο πόλεμο» με την έννοια των πολλαπλών συρράξεων σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη. Οι μεγαλύτερες πιέσεις αναμένεται να δημιουργηθούν από τη διεκδίκηση βασικών αγαθών, όπως το νερό, και τις μετακινήσεις πληθυσμών που δεν μπορούν πια να παραμείνουν στον τόπο τους: «Το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορεί να προκαλέσουν εκτόξευση του αριθμού των περιβαλλοντικών προσφύγων και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες περιοχές», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης κατά τους οποίους «η ανάληψη δράσης για την προστασία του κλίματος ισοδυναμεί σε ανάληψη δράσης υπέρ της ειρήνης».
Απειλές για την υγεία
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) καλεί από την πλευρά της τον κόσμο να προετοιμαστεί από τώρα για τις ευρείες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη δημόσια υγεία, από την έκρηξη των μολυσματικών ασθενειών μέχρι τις καρδιακές προσβολές και τους θανάτους λόγω θερμοπληξίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η άνοδος των θερμοκρασιών έχει ήδη σκοτώσει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο από το 2000 μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι υπολογισμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους θανάτους που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση κι ανέρχονται σε περίπου 800.000 ετήσιως.Καμία προειδοποίηση δεν φαίνεται να συγκινεί ωστόσο τις ΗΠΑ που παραμένουν αμετακίνητες στη θέση τους κατά των δεσμευτικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων. Οι αριθμοί θα είναι εκτός του τελικού κειμένου δήλωσε χθες ένας σύνεδρος στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος τη διαφωνία των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Χάρλαν Γουότσον, υποστήριξε μάλιστα ότι ο ορισμός συγκεκριμένων ποσοστώσεων τώρα «θα περιορίσει τις συζητήσεις στο μέλλον». Κι ενώ οι αποφάσεις εκκρεμούν, η παρότρυνση για τη λήψη μέτρων έρχεται, μάλλον απροσδόκητα, από 13 ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που ζητούν μια συμφωνία-πλαίσιο για τη μετά Κιότο εποχή ώστε να μπορέσουν κι εκείνες να προσαρμοστούν εγκαίρως στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών καυσαερίων.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Γαλλικό-ΑΠΕ)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/12/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: