Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Μια Υλοποιούμενη πρόταση Χωρίς Τέλος και με Όραμα. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για το Μαθητή Του...

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2008

ΖΩΑ ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ(ΜΕΛΕΤΗ)-Η ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑH ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
Η πολική είναι η μεγαλύτερη αρκούδα του πλανήτη. Έχει χρώμα άσπρο και ζει στις αρκτικές περιοχές. Το βάρος της φτάνει τα 650 κιλά .Το σώμα της εσωτερικά καλύπτεται από στρώμα λίπους και εξωτερικά από χοντρό και κοντό τρίχωμα. Τρίχωμα έχουν και τα πέλματά της για να μη γλιστρά στον πάγο.Τρέχει με ασυνήθιστη επιδεξιότητα στις
παγωμένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και με τα υπόλοιπα ζώα αλλά και ψάρια των πόλων. Όπως και οι άλλες αρκούδες μπορεί να φάει και βρύα ή χόρτα . Δε διστάζει να επιτεθεί ακόμη και στον άνθρωπο. Το θηλυκό γεννάει ένα ή δύο μικρά τα οποία μένουν μαζί της για περισσότερα από δύο χρόνια.
Μήπως μαντέψατε ποιος είναι ο κυριότερος εχθρός της πολικής αρκούδας ;
Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος τις κυνηγάει για το κρέας και τη γούνα τους, ακόμη και .........αεροπορικώς ! Στη δεκαετία του 1950 οι κυνηγοί πυροβολούσαν τις αρκούδες από ψηλά με μικρά αεροπλάνα. Στη Ρωσία μόνο το 1965 σκοτώθηκαν 1500 περίπου αρκούδες. Ευτυχώς, το κυνήγι από τον αέρα έχει πλέον απαγορευτεί εντελώς. Το παραδοσιακό κυνήγι περιορίστηκε ύστερα από διεθνείς συσκέψεις ετών και μόλις το 1975 κατέληξαν σε συγκεκριμένη συμφωνία.
Αλλες απειλές που αντιμετωπίζει εξ αιτίας του ανθρώπου είναι η εισβολή εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου και μεταλλευμάτων στους βιοτόπους της.
Το μόνο ζώο που φοβούνται οι πολικές αρκούδες είναι ο θαλάσσιος ελέφαντας, ειδικά μέσα στο νερό δεν τον πλησιάζουν, καθότι διαθέτει μακριούς λευκούς χαυλιόδοντες, τυχαίνει βλέπεται να είναι και πρωταθλητής στο κολύμπι.


Κραυγή αγωνίας
Με εξαφάνιση κινδυνεύει η πολική αρκούδα εντός 100 ετών, προειδοποιούν επιστήμονες

Σήμα κινδύνου για την πολική αρκούδα από τους ειδικούς
Λονδίνο

Στην εντός 100 ετών εξαφάνιση της πολικής αρκούδας ενδέχεται να οδηγήσουν οι κλιματολογικές αλλαγές που καθιστούν το κλίμα της Γης ολοένα και θερμότερο, προκαλώντας δραματική μείωση των θαλάσσιων πάγων, έρχονται να προειδοποιήσουν οι επιστήμονες.
Το σήμα κινδύνου εκπέμπει ο δόκτωρ Αντριου Ντέροσερ του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα στο Έντμοντον, ο οποίος μετά το πέρας εκτεταμένων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεδομένης της κατά 9% ανά δεκαετία μείωσης των θαλάσσιων πάγων, σε διάστημα 50 ετών ενδέχεται να μην υπάρχουν πλέον πάγοι στην Αρκτική.
Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται, τόσο πιο δύσκολο έως και αδύνατο θα καθίσταται το κυνήγι των πολικών αρκούδων για τροφή που βρίσκεται «παγιδευμένη» στους πάγους. Ήδη τα συμπαθή ζώα έχουν αρχίσει να υφίστανται τις συνέπειες των κλιματολογικών αλλαγών σε περιοχές όπως η Κοιλάδα Χάντσον στον Καναδά, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον Α.Ντέροσερ, στην περίπτωση που δεν μειωθεί ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας της Γης, η πολική αρκούδα θα έχει εξαφανιστεί σε 100 χρόνια. «Οι πολικές αρκούδες είναι είδος που σε όλη την ιστορία του εξαρτάται από τους θαλάσσιους πάγους» δηλώνει ο ίδιος στο BBC, συμπληρώνοντας: «Όπως εξαφανίζονται οι θαλάσσιοι πάγοι, έτσι θα εξαφανιστούν και οι πολικές αρκούδες».  • Ιδέα για άρθρο εφημερίδας...Ερωτήσεις:Στείλε email  • Ποιο είναι το χρώμα της πολικής αρκούδας, πόσο ζυγίζει,με τι τρέφεται και πόσα μικρά γεννάει;  • Γιατί κινδυνεύει με εξαφάνιση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: