Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ



Παραγωγή λόγου







Παρατηρείς τις ανθρώπινες επεμβάσεις;



Πώς συνδέονται οι δύο παραπάνω εικόνες;













Διευρύνουμε τη συζήτηση

Σύνοψη με βάση την παρακάτω εικόνα του βιβλίου:








Μόνο εσύ μπορείς να προστατέψεις το δάσος από τις φωτιές
Πώς θα διαμορφωθεί το φυσικό περιβάλλον;


Το δάσος είναι ένας φυσικός χώρος που προσφέρει σε ορισμένο σύνολο ζώων ή φυτών σχετικά σταθερούς όρους διαβίωσης(βιότοπος).Τι θα γίνει τώρα;


Tι αποτελεί το δάσος για τον άνθρωπο;

Δείτε το παρακάτω βίντεο
Προβληματισμός για το πώς επηρεάζεται και η ίδια η  ζωή του ανθρώπου(π.χ.οικονομικές συνέπειες,ερήμωση  της υπαίθρου)
Ελεύθερος σχολιασμός 










  
Κίνδυνος πλημμύρας!
Σε κατάσταση αναμονής η Ζαχάρω(πυρόπληκτη περιοχή) εν μέσω κακοκαιρίας.
Από την ένταση της βροχής και των ανέμων εξαρτάται τις επόμενες ώρες η πυρόπληκτη Ζαχάρω, καθώς η πυρκαγιά που κατέστρεψε τα γύρω δάση άφησε την περιοχή ευάλωτη στις πλημμύρες. Τα δύο ποτάμια του χωριού, η Γράνα και ο Ακίδας, παρέμεναν μπαζωμένα εδώ και χρόνια και άνοιξαν από ειδικά συνεργεία μόλις την Κυριακή.








ΔΕΙΤΕ:

Oι πυρκαγιές







Το υλικό που ακολουθεί θα σε βοηθήσει:




Καλά,ο άνθρωπος δε θ' αφήσει τίποτα... 


Κι εμείς;























Η προστασία των δασικών περιοχών παρέχει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό και οικονομικό μέσο για τον εφοδιασμό των μεγάλων αστικών κέντρων με καθαρό πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με το πόρισμα της κοινής έρευνας του Διεθνούς Ταμείου και του WWF για την προστασία των δασών. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η σωστή διαχείριση των δασών βελτιώνει την καθαρότητα του νερού μέσω του φυσικού φιλτραρίσματος των υπόγειων υδάτινων ρευμάτων με τις ρίζες των δέντρων, απομακρύνοντας τα τοξικά στοιχεία, όπως λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις καλλιέργειες. Επιπλέον η προστασία των δασών ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο κατολίσθησης, καθίζησης και γενικότερα οποιασδήποτε μορφής διάβρωσης του εδάφους και αυξάνει τις διαθέσιμες ποσότητες ύδατος.

Ανακοίνωση της WWF, 24-9-03

Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί τη φύση, πολλές φορές προκαλεί μεταβολές στο περιβάλλον, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται αιτίες προβλημάτων.
Πολλοί είναι οι συνάνθρωποί μας που πλήττονται από καταστροφές, τις οποίες προκαλούν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η συνήθειά μας να ρίχνουμε στην κοίτη των ποταμών απορρίμματα από κατεδάφιση οικοδομής μπορεί να γίνει αιτία πλημμύρας και να καταστρέψει περιουσίες. Μια απότομη κατολίσθηση κατά την κατασκευή ενός έργου μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινα θύματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι έχουμε χρέος να συμπαραστεκόμαστε στους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να συμμετέχουμε ενεργά βοηθώντας τους, ώστε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της καταστροφής.



Ολοκλήρωση μαθήματος με τα παρακάτω βίντεο: