Βίντεο:Σύνδεση με το προηγούμενο(αποσπάσματα από εφημερίδες της εποχής)
Βίντεο:Η τύχη των νησιών θα ήταν διαφορετική, αν ο ελληνικός στόλος είχε κινηθεί έγκαιρα(λόγω του εμφυλίου πολέμου). Κι αυτό αποδείχτηκε λίγους μήνες αργότερα...
Βίντεο:Ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στη Μεθώνη
Ο Ιμπραήμ το χειμώνα του 1825 αποβιβάστηκε στη Μεθώνη. Οι Έλληνες, διαιρεμένοι και απροετοίμαστοι, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν την απόβαση ενώ ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι οπλαρχηγοί ήταν φυλακισμένοι στην Ύδρα. Η κυβέρνηση, για να να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ, διόρισε ως αρχηγό τον πλοίαρχο Σκούρτη, αν και η σύγκρουση θα γινόταν στη στεριά. Ο Ιμπραήμ έδειξε από την αρχή πως είχε ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες. Μπορούσε να ενεργεί με ταχύτητα και να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του. Ο στρατός του Σκούρτη διαλύθηκε στην πρώτη μάχη με τον εχθρό στο Κρεμμύδι. Ο Ιμπραήμ προχώρησε και κατέλαβε όλη τη Μεσσηνία, σπέρνοντας την καταστροφή στο πέρασμα του.
Bίντεο:O Ιμπραήμ σπέρνει την καταστροφή
Στο μεταξύ ο λαός ζητούσε από την κυβέρνηση να αποφυλακίσει τον Κολοκοτρώνη και τους άλλους οπλαρχηγούς, γιατί πίστευε πως μόνο αυτοί μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την ορμή του Ιμπραήμ. Ο υπουργός Εσωτερικών Παπαφλέσσας, που είχε κι αυτός ευθύνη για τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, συμβούλεψε να ελευθερωθούν οι φυλακισμένοι. Ο ίδιος πήγε στη Μεσσηνία και οχυρώθηκε πρόχειρα στο Μανιάκι με τους άντρες του, για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ. Εκεί ο Παπαφλέσσας και οι συμπολεμιστές του έπεσαν πολεμώντας μέχρις ενός. Έδωσαν έτσι ένα υψηλό παράδειγμα αυτοθυσίας.
Βίντεο:O λαός ζητάει την αποφυλάκιση των οπλαρχηγών
Βίντεο:Η μάχη στο Μανιάκι και ο θάνατος του Παπαφλέσσα
Βίντεο:Το φίλημα
Η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο, έδωσε γενική αμνηστία. Ο Κολοκοτρώνης διορίστηκε αρχιστράτηγος και προσπάθησε να εμποδίσει την εισβολή του Ιμπραήμ στην Αρκαδία. Ο Ιμπραήμ όμως μπήκε στην Τριπολιτσά και, χωρίς καθυστέρηση, προχώρησε για το Ναύπλιο. Στους Μύλους, τοποθεσία κοντά στο Αργός, ο Υψηλάντης με το Μακρυγιάννη πρόβαλαν αποτελεσματική αντίσταση. Αυτό ανάγκασε τον Ιμπραήμ να γυρίσει στην Τριπολιτσά κι από κει να κάνει εξορμήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Βίντεο:Γενική αμνηστία
Βίντεο:Αντίσταση στους Μύλους
Ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε πως δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει σε κατά μέτωπο μάχη τον τακτικό στρατό του Ιμπραήμ, που τον είχαν οργανώσει Eυρωπαίοι αξιωματικοί. Προτίμησε λοιπόν να εφαρμόσει εναντίον του κλεφτοπόλεμο. Χτυπούσε τον εχθρό αιφνιδιαστικά σε διάφορα μέρη, κυρίως νύχτα, και του προξενούσε μεγάλες φθορές. Με τον τρόπο αυτόν, κρατούσε τον τόπο επαναστατημένο. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Γάλλο συνταγματάρχη Κάρολο Φαβιέρo να οργανώσει τακτικό στρατό.
Τον ίδιο καιρό, σύμφωνα με το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο, ο Κιουταχής προχώρησε ανεμπόδιστα από τη Λάρισα στο Μεσολόγγι και το πολιόρκησε με 20.000 στρατό. Η δεύτερη αυτή πολιορκία του Μεσολογγίου κράτησε ένα χρόνο. Τον πρώτο καιρό οι γενναίοι πολεμιστές του αντιμετώπισαν νικηφόρα τους πολιορκητές. Ο Μιαούλης κατάφερνε να σπάει τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και να τους εφοδιάζει με τα απαραίτητα.
Βίντεο:O Mιαούλης σπάει τον αποκλεισμό
Οι πολιορκημένοι μάλιστα, αφού συνεννοήθηκαν με τον Καραϊσκάκη και τους άλλους οπλαρχηγούς της Αν. Στερεάς, βγήκαν και επιτέθηκαν ταυτόχρονα στο στρατό του Κιουταχή, που αναγκάστηκε να αποσυρθεί και να περιοριστεί σε άμυνα.
Βίντεο:Η πολιορκία συνεχίζεται
Ο Ιμπραήμ, θεωρώντας πως ο Κιουταχής καθυστερεί αδικαιολόγητα στο Μεσολόγγι, πέρασε στη Ρούμελη, για να τον βοηθήσει.
Χάρτης επιχειρήσεων του Ιμπραήμ
- Ποιες παραλείψεις σημειώθηκαν από την πλευρά των Ελλήνων;