Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Ο αγώνας γύρω από την Ακρόπολη(1)
Ύστερα από την πτώση του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής προχώρησε στην Αττική, κατέλαβε την Αθήνα και πολιόρκησε την Ακρόπολη, που την υπερασπιζόταν γενναία η φρουρά της με αρχηγό τον Γκούρα. Έπρεπε με κάθε τρόπο να κρατηθεί ελεύθερη η Ακρόπολη και να μη σβήσει η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα. Η κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι στο μελλοντικό ελληνικό κράτος θα περιλαμβάνονταν μόνο περιοχές που θα εξακολουθούσαν να είναι επαναστημένες.
Βίντεο:Ο Καραϊσκάκης από το
Μεσολόγγι μέχρι το θάνατό του
Εκείνη τη δύσκολη στιγμή διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, άντρας με μεγάλες στρατηγικές ικανότητες. Ο Καραϊσκάκης σκέφτηκε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία. Γι' αυτό τοποθέτησε φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο ως τον Ευβοϊκό. Έτσι θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον Κιουταχή και θα τον ανάγκαζε να εγκαταλείψει την Αττική. Αφού νίκησε τους Τουρκαλβανούς σε αποφασιστικές μάχες στο Δίστομο και στην Αράχωβα, προχώρησε στην Αττική κι έστησε το στρατόπεδό του στο Κερατσίνι και στην Καστέλλα.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση κατάφερε να ενισχύσει τη φρουρά της Ακρόπολης. Το σχέδιο, όμως, του Καραϊσκάκη ναυάγησε. Η Εθνοσυνέλευση διόρισε τους Άγγλους Τσωρτς(φωτ.) και Κόχραν ως αρχηγούς του στρατού και του στόλου αντίστοιχα. Πίστευε ότι με την ανάθεση της αρχηγίας στους ξένους ο αγώνας θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Παρά την αντίθετη γνώμη του Καραϊσκάκη, οι δύο Άγγλοι αποφάσισαν κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του στρατού του Κιουταχή, για να λυθεί η πολιορκία της Ακρόπολης.
Την παραμονή της επίθεσης, κι ενώ ο Καραϊσκάκης είχε δώσει διαταγή να μην πέσει τουφεκιά, έγινε μια μικροσυμπλοκή που εξελίχθηκε σε μάχη. Άρρωστος και με πυρετό ο Καραϊσκάκης πετάχτηκε από τη σκηνή του και προσπάθησε να περιορίσει το κακό. Αλλά ένα βόλι τον χτύπησε θανάσιμα και την άλλη μέρα ξεψύχησε. Ο χαμός του την κρίσιμη εκείνη ώρα ήταν σοβαρή απώλεια για τους Έλληνες.
Ο θάνατος του Καραϊσκάκη(23 Απριλίου 1827)
Ξυλογραφία,Σπύρου Βασιλείου
Βίντεο:Εφημερίδεεεες!
Όλα τα γεγονότα!
(Αναφέρεται και το ατμοκίνητο πλοίο Καρτερία , αγορασμένο με τα χρήματα των δανείων, που
ενίσχυσε τον ελληνικό στόλο.)
Η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατού. Ο Κιουταχής χτύπησε με πεζικό και ιππικό τους Έλληνες στον Ανάλατο (κοντά στο Φάληρο). Πολλοί οπλαρχηγοί σκοτώθηκαν εκεί, ενώ η φρουρά της Ακρόπολης αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.
Ετικέτες
ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ'