Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

ΤΑ ΑΡΧΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Nα ξέρεις:
Στην Αττική και στην Αθήνα ειδικότερα κατά τον 6ο αιώνα τρεις ιστορικές προσωπικότητες διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο. Ο Σόλων, ο Πεισίστρατος και ο Κλεισθένης.
Ο Σόλων, ποιητής και νομοθέτης, εξελέγη επώνυμος άρχων το 594 π. Χ. και προχώρησε σε πολιτειακές μεταρρυθμίσεις που βοήθησαν στη δικαιότερη οργάνωση του κράτους(Θυμίσου το σημαντικότερο νόμο του). Στα χρόνια του θα κατασκευάστηκαν τα πρώτα μνημεία στην Ακρόπολη .
Ο Πεισίστρατος κατέλαβε την εξουσία το 561 και παρέμεινε σε αυτήν ώς το θάνατο του, το 527 π.Χ., επιβάλλοντας καθεστώς τυραννίδας. Στην εποχή του οργανώθηκαν τα Παναθήναια το 556 π. Χ. και έγιναν μεγάλα δημόσια έργα στην Αθήνα, όπως το πεισιστράτειο υδραγωγείο. Τον Πεισίστρατο διαδέχθηκαν μετά το θάνατο του οι γιοι του, ο Ίππαρχος και ο Ιππίας. Στα χρόνια των Πεισιστρατιδών θεωρείται ότι διακοσμήθηκε ο αρχαίος ναός με τα μαρμάρινα αετώματα της Γιγαντομαχίας και του σπαραγμού ταύρου από λέοντες. Ο Ίππαρχος δολοφονήθηκε το 514 π. Χ. από τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, τους Τυραννοκτόνους, όπως έμειναν στην ιστορία. Ένα σύμπλεγμα τους που κατασκευάστηκε από το γλύπτη Αντήνορα τοποθετήθηκε στην Αρχαία Αγορά. Το σύμπλεγμα αυτό το πήρε μαζί του ο Ξέρξης στην Περσία και αντικαταστάθηκε αργότερα από ένα άλλο που το έφτιαξαν οι γλύπτες Κρίτιος και Νησιώτης.
Ο τρίτος μεγάλος άνδρας του 6ου αιώνα είναι ο Κλεισθένης, που καταγόταν από το γένος των Αλκμεωνιδών. Ο Κλεισθένης θεωρείται ο ιδρυτής της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα, κυρίως με τη δημιουργία της εκκλησίας του δήμου στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολίτες για τη λήψη των αποφάσεων που αφορούσαν τα σοβαρά θέματα διακυβέρνησης του κράτους.(Ποιες ήταν οι μεταρρυθμίσεις του;)
Για τον Σόλωνα οι πηγές μας είναι τα αποσπάσματα από τα ποιήματα του και οι πληροφορίες μεταγενέστερων συγγραφέων, όπως ο Πλούταρχος στο Σόλων για τον Πεισίστρατο και τον Κλεισθένη κύρια πηγή είναι ο Αριστοτέλης στην Αθηναίων Πολιτεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: