Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2008 προβλέπουν μετεωρολόγοι


Βρετανοί μετεωρολόγοι αναφέρουν την ελαφρά πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας το 2008, αν και θα συγκαταλέγεται στα δέκα πιο θερμά χρόνια της ιστορίας. Η επίδραση του κλιματικού φαινομένου Λα Νίνια στον Ειρηνικό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με το ετήσιο δελτίο πρόβλεψης καιρού του Βρετανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου. Συνολικά, η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει 0,37 βαθμούς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου.
«Φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια έχουν σημαντική επίδραση στην παγκόσμια θερμοκρασία, με το δεύτερο να συμβάλλει σημαντικά φέτος στη διατήρηση της θερμοκρασίας», δήλωσε ο καθηγητής Κρις Φόλαντ της Βρετανικής υπηρεσίας. «Ωστόσο, τα ανώτερα όρια θερμοκρασίας θα αυξηθούν σε σχέση με το 2000, ειδικά όταν κοπάσει το Λα Νίνια».
Οι ετήσιες προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τα δύο φαινόμενα, τα επίπεδα εκπομπών ρύπων και τις μεταβολές στη θερμοκρασία των ωκεανών. Πάντως οι επιστήμονες σπεύδουν να περιορίσουν την ενδεχόμενη αισιοδοξία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η πρόβλεψη. «Η πρόβλεψη δε σημαίνει ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας έχει εξαλειφθεί», αναφέρει ο Φιλ Τζόουνς, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών της Βρετανίας.
Το φαινόμενο Λα Νίνια, η μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας στις δυτικές ακτές της Νότιας Αμερικής μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στις καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της Γης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Η νέα απειλή ονομάζεται «Λα Νίνια»


Το κλιματικό φαινόμενο «Λα Νίνια» αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο κλίμα με την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία από αυτή του διάσημου «Ελ Νίνιο».
Ενώ ρίχνει τη θερμοκρασία στα τροπικά νερά του Νότιου Ειρηνικού που βρέχουν τις ακτές της Λατινικής Αμερικής, την ίδια στιγμή ανεβάζει τη θερμοκρασία των υδάτων της Αυστραλίας, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας.
Αυτή η σημαντική διαφορά θερμοκρασίας παρεμβαίνει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία δημιουργώντας από τη μία πλευρά κατακλυσμούς στην Αυστραλία και την Απω Ανατολή, ενώ από την άλλη έντονη ξηρασία στο δυτικό τμήμα της Λατινικής Αμερικής. Οι καταστροφές της «Λα Νίνια» είναι, ωστόσο, μικρότερης έκτασης από του «Ελ Νίνιο», καθώς αυτή είναι μικρότερης διάρκειας, όχι μεγαλύτερη του ενός χρόνου.
Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συχνές εμφανίσεις του κλιματικού φαινομένου «Λα Νίνια» την τελευταία εικοσαετία συνδέονται με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κλιματικό φαινόμενο έκανε την περασμένη άνοιξη την εμφάνισή του και οι μετεωρολογικές προβλέψεις το θέλουν να κορυφώνεται τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: