Υλοποίηση της Ανοιχτής τάξης. Η Προσπάθεια του Δάσκαλου της Δράσης για Φως και Χρώμα στην Εκπαίδευση. Ο Δια Βίου και Ανυπέρβλητος Αγώνας του Δάσκαλου για τον Μαθητή Του...

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Φονικός ο τυφώνας Κατρίνα



Τρίτη 30 Αυγούστου 2005 - 06:39
Φονικός ο τυφώνας Κατρίνα
Μεγάλες εκτάσεις βρέθηκαν κάτω από τα νερά
Τη ζωή τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων έχει κοστίσει μέχρι στιγμής ο τυφώνας Κατρίνα που έπληξε τις νότιες ακτές των ΗΠΑ, με ταχύτητα ανέμου που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.
Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και την Λουϊζιάνα, ενώ πρώτες εκτιμήσεις τις ανεβάζουν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στις περισσότερες περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο σπίτια να βυθιστούν στο σκοτάδι.
«Είναι ό,τι χειρότερο έχω δει. Θα μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος χειρότερος κυκλώνας που έπληξε τις ΗΠΑ.
Έξω από το καταφύγιο η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Ο αέρας μεταφέρει χαλάσματα. Είναι σαν να πέφτουν σφαίρες. Υπάρχουν τόσα πολλά γυαλιά, σαν να χιονίζει», μετέδιδε πριν από λίγες ώρες ο ανταποκριτής του BBC, Ντέβιντ Καζάν.
Ο κυβερνήτης του Μισισιπή περιέγραψε ότι όταν κυκλώνας έπληξε την πολιτεία ήταν σαν να στροφυλίζοταν ένας τόνος από χαλάσματα.
Πλημμύρες Νέα Ορλεάνη
Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Νέα Ορλεάνη, η οποία από εχθές βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι περιγραφές των ανταποκριτών είναι συγκλονιστικές. Νερά που πέφτουν από τους ουρανοξύστες σαν καταρράκτες, βάρκες πάνω σε σπίτια, ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα κτίρια.

Ο κυκλωνας είχε πλήξει και την Φλόριντα
Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό, το ύψος του οποίου σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά τα τρία μέτρα.
Το κέντρο της Νέας Ορλεάνης φαίνεται πως έχει γλιτώσει. Όμως η υπόλοιπη πόλη, που βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Πριν από λίγες ώρες ένας άνδρας που είχε αναζητήσει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο επέστρεψε για να βρει το σπίτι του, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει. Έκλαιγε και φώναζε.
Πάντως, το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες, το οποίο εδρεύει στο Μαϊάμι, ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Κατρίνα αποδυναμώνεται σταδιακά και ότι πλέον εντάσσεται στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας.
Ανυπολόγιστο κόστος
Ανυπολόγιστο είναι το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα.
Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι και 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.
Σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού αναμένεται να αυξηθεί κι' άλλο, μέσα στις επόμενες ημέρες, εξαιτίας των ζημιών στα διυλιστήρια.
Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, συνεπάγονται ακριβά καύσιμα για το αυτοκίνητο, ακριβότερη θέρμανση για το σπίτι, αυξήσεις στα μεταφορικά εισιτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό θα αναγκαστεί να περιορίσει τα υπόλοιπα έξοδά του.
Αύξηση κατά 23% σημειώθηκε και στην τιμή του φυσικού αερίου.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ:Τελικά, οι νεκροί του τυφώνα Κατρίνα ήταν κάπου 1.000, ενώ τις ημέρες του τυφώνα οι αρχές διέδιδαν στα ΜΜΕ τον αριθμό των 10.000 νεκρών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: